Primul parc eolian maritim din Japonia a fost conectat la reţea, parte dintr-o trecere masivă a ţării la energia eoliană

29 Decembrie 2022, 15:18
Ilie Toma
Japonia tocmai şi-a inaugurat şi conectat la reţeaua ţării primul său mare parc eolian maritim, de 140 MW capacitate. Parcul e unul ce conţine două zone învecinate de turbine eoliene, una cu numele Noshiro, şi alta Akita, şi e situat în Marea Japoniei. Partea curioasă e că de abia acum auzim despre primul asemenea parc eolian maritim instalat în mările Japoniei, în timp ce multe alte ţări deja au parcuri imense. Dar, chiar dacă au pornit mai târziu pe această cale, japonezii au un program gigantic de asimilare a energiei eoliene la nivel de ţară.
Tranziţia la energie eoliană n-a fost mult timp o necesitate stringentă pentru Japonia, datorită centralelor sale nucleare, care produceau energie fără emisii CO2. După accidentul de la Fukushima, ţara a trebuit să-şi reducă producţia de energie pe bază nucleară şi a început a folosi mai mulţi combustibili fosili. Atunci a apărut şi necesitatea de a gândi lucrurile într-o perspectivă mai lungă, iar energia eoliană a fost adoptată întâi pe uscat, apoi pe mare. Totuşi, deocamdată puterea totală a turbinelor eoliene din Japonia mai mică de 5 GW. În 2020, însă, guvernul Japonez a anunţată că până în 2040 ţara va avea instalată o capacitate de producţie de 45 GW, estimând că fiecare GW de putere instalată în energia eoliană economiseşte ţării 300 milioane de dolari în bani care nu sunt plătiţi pentru importul combustibilului, ci rămân în ţară.
Ei bine, noul parc despre care vorbim azi, primul maritim de talie mare, are o capacitate instalată de 140 MW adică mai adaugă 0,14 GW la capacitatea ţării. În total, cele două suprafeţe învecinate ale parcului au 33 de turbine eoliene de origine daneză, de la Vestas, a câte 4,2 MW fiecare. Şi odată cu inaugurarea parcului, a fost semnat un contract de achiziţie a electricităţii produse aici pentru 20 ani înainte. Acest parc eolian va asigura energie pentru circa 150.000 case.
Aşa cum spuneam, e doar prima etapă dintr-o serie lungă de inaugurări care se află în construcţie în mările Japoniei şi care vor fi inaugurare în viitorul apropiat. În 2023, spre exemplu, se aşteaptă inaugurarea unui parc de 340 MW, cu 79 de turbine de 4,3 MW. Şi, apropo, faptul că turbinele sunt de 4,2-4,3 MW, şi nu de 14-15 MW ca şi cele mai puternice din lume, vine din condiţiile de vânt mai redus de care beneficiază Japonia, în comparaţie cu Danemarca, de exemplu. În prezent, turbinele de 3-4 MW sunt printre cele mai slabe din lume, iar faptul că Japonia le adoptă demonstrează că şi în zone cu vânt redus, dar cu dorinţă şi investiţii, se poate asigura producţia la scară mare a energiei eoliene.
0
1,335
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!