(VIDEO) Ce iese atunci când Scania concepe şi lansează un autobuz articulat în 2022, cu motor pe gaz, de 5 cilindri

24 Decembrie 2022, 17:10
Redacţia PiataAuto.md
Producătorul suedez Scania e cunoscut în primul rând drept creator al camioanelor superbe, probabil cele mai bune din lume sau cel puţin foarte aproape. Mai puţini ştiu, însă, că Scania produce şi autobuze, pe care le livrează în mult mai puţine ţări, iar acele autobuze folosesc în mod firesc o parte din componentele camioanelor. În 2022, Scania a lansat un autobuz articulat nou, numit Citywide LE în formă articulată.
Modelul Citywide LE în actuala sa ipostază are deja câţiva ani pe piaţă, fiind în producţie în 2019, dar în 2022 a apărut şi versiunea articulată şi modernizată, pe care Scania o declară potrivită şi pentru rute lungi, extraurbane.
Ca sisteme de propulsie, noul autobuz Scania poate fi hibrid, diesel sau cu un motor pe bază de gaz natural comprimat, iar motorul care rulează pe diesel este, în esenţă, acelaşi care rulează şi pe gaz, având doar mici adaptări constructive de la o versiune la alta. Şi mai neobişnuit poate părea pentru fanii camioanelor Scania, unde motor V8 e cel dominant, să audă că pe acest autobuz Scania se instalează un motor cu 5 cilindri în linie! Da, e un motor de 9,0 litri, care, în versiunea pe gaz, poate dezvolta 340 CP şi 1.600 Nm. Apropo, autobuzul beneficiază de o cutie automată aproape identică celei de pe camioanele Scania, din seria Opticruise.
Versiunea pe gaz CNH are 8 rezervoare mari de gaz pe acoperiş, cu un volum de 1.875 litri. E neclar câţi metri cubi de gaz sau câte kilograme încap în formă comprimată, dar un calcul estimativ arată că ar fi vorba de vreo 240 kg, Cu acest gaz în rezervoare, autobuzul poate atigne o autonomie de circa 700 km, ceea ce înseamnă un consum de vreo 34-35 kg/100 km. În prezent, preţul unui kg de gaz în Suedia, la staţii de alimentare, e de circa 1,87 euro, deci în cost efectiv ar însemna circa 63,5-65,0 euro/100 km. În condiţiile când gazul e atât de scump, e un preţ foarte mare, dar asta nu ţine de Scania, ci de conjunctura pieţei energetice.
Chiar şi aşa, pentru un autobuz, să beneficieze de 700 km autonomie e mai mult decât ar avea nevoie pentru exploatarea zilnică, tocmai de asta acest autobuz nou de la Scania pune mare accent pe capacitatea sa de a fi folosit inclusiv între localităţi mai îndepărtare, şi asta chiar dacă are podea joasă, urbană.
Este, deci, un autobuz foarte urban în confort şi configuraţia habitaclului său, dar pregătit să circule pe rute neobişnuit de lungi, având autonomie şi confort urban dus în mediul extraurban. Iar şoferul, se pare că e alintat cu acelaşi confort şi plăcere în condus ca şi în cazul camioanelor regionale Scania, până şi volanul fiind identic.
Un canal de YouTube din Islanda a reuşit să conducă de curând acest nou autobuz Scania şi a împărtăşit impresiile în video-ul de mai jos. Poţi include subtitre profesioniste în engleză din comenzile player-ului.
3
16,084
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!