Danezii de la Vestas anunţă că vor livra 10 turbine eoliene pentru parcul de la Ruginoasa, din România, şi le vor garanta mentenanţă timp de 20 de ani

5 Ianuarie 2023, 14:40
Redacţia PiataAuto.md
Ieri vorbeam despre cea mai mare turbină eoliană din lume, Vestas V236-15.0 MW, instalată şi conectată cu succes la reţea în Danemarca, iar acum, aceeaşi companie daneză Vestas anunţă că va livra 10 turbine eoliene pentru parcul eolian de la Ruginoasa, judeţul Iaşi, din România, menţionând că a semnat şi un contract prin care va garanta mentenanţa şi funcţionarea turbinelor timp de 20 de ani.
Turbinele sunt de model V162-6.2 MW, făcând parte dintr-o familie nouă, de ultimă generaţie, numită EnVentus, a produselor companiei daneze. Acestea au diametrul rotorului de 162 metri, şi o suprafaţă de captare a vântului de 20.612 metri pătraţi, putând funcţiona de la o viteză a vântului de 3 m/s până la 25 m/s, de la -20 grade Celsius până la 45 grade. În mod normal, turnul central poate avea până la 166 metri înălţime, însă are câteva variaţii în funcţie de condiţiile de vânt şi relief, iar în România el va avea 125 metri. De asemenea, puterea e setată la 6,2 MW în mod normal, cele din România fiind ajustate la 6,0 MW.
Conform danezilor, o singură asemenea turbină eoliană poate produce anual între 16 şi 30 GWh de electricitate, în funcţie de viteza medie anuală a vântului. Instalarea turbinelor eoliene la Ruginoasa a fost contractată de două companii partenere, anunţă danezii, DTEK Renewable International şi Moldova Eolian, iar acestea au anunţat că estimează o producţie anuală de electricitate de 20 GWh per turbină şi de 200 GWh în total. Turbinele vor fi răspândite pe o suprafaţă de 20 de hectare la Ruginoasa, producţia de electricitate va genera taxe şi impozite importante în bugetul local al unei comune mici.
Danezii mai anunţă că au fost contractaţi să producă, transporte, instaleze şi să garanteze mentenanţa şi funcţionarea noilor turbine timp de 20 de ani. Durata de viaţă a turbinelor e mai mare, însă, iar danezii menţionează că 88% din componentele acestora sunt reciclabile. Producţia de electricitate eoliană nu generează direct emisii CO2, dar operaţiunile de producţie, instalare şi mentenanţă, generează un anumit nivel, care, în cazul acestui model, e calculat la 6,1 g de CO2 per kWh de electricitate generat în decursului ciclului complet de viaţă.
Danezii nu anunţă preţul turbinelor, însă suma totală a investiţiei anunţată anterior de companiile româneşti care au pornit construcţia proiectului se cifra la 60 milioane de euro, aici fiind incluse şi achiziţiile de terenuri şi alte costuri aferente turbinelor. Modelul EnVentus al celor de la Vestas, instalat acum în România, e atât de nou, încât prima instalare de test a unui prototip a avut loc în septembrie 2021, fiind calificată atunci ca cea mai avansată tehnologie din gama Vestas, creată să maximizeze potenţialul eolian acolo unde e instalată. Turbinele similare, 31 la număr, au fost contractate recent şi pentru un parc eolian din Finlanda.
0
10,228
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!