(VIDEO) Cum merge o Tesla condusă autonom pe zăpadă, atunci când drumurile şi marcajele de pe ele sunt acoperite

9 Ianuarie 2023, 12:57
Redacţia PiataAuto.md
De când există discuţiile despre condus autonom, cei mai precauţi şi rezervaţi dintre noi menţionau că toată tehnologia de condus autonom, cu toţi senzorii şi camerele, ar putea fi vulnerabilă atunci când drumurile sunt acoperite de zăpadă sau gheaţă, când marcajele şi conturile nu se mai văd şi când ochiul uman se orientează după cu totul alte repere, neintroduse încă în algoritmii de condus autonom. Până acum aceste probleme erau prea evidente, iar sistemele existente erau prea incipiente ca aceste situaţii să ajungă a fi testate cu adevărat. Totuşi, pe parcursul ultimului an Tesla a introdus câteva actualizări esenţiale pe sistemul său de condus autonom FSD, iar aceste maşini pornesc în regim autonom inclusiv şi pe zăpadă acum. Cum merge o asemenea Tesla, în asemenea condiţii, deci?
Un youtuber din Detroit, SUA, proprietar de Tesla, care şi-a făcut o pasiune din a urmări performanţa sistemului FSD cu fiecare îmbunătăţire a sa, a ieşit să testeze în viaţa reală, pe zăpadă, cum funcţionează ultima versiune a sistemului de condus autonom Tesla.
Maşina a acceptat includerea sistemului şi demararea, deci senzorii ei n-au văzut vreo problemă de siguranţă în existenţa zăpezii, iar sistemul a considerat că se poate descurca. Din primele clipe, însă, a devenit clar că maşina înaintează pe direcţii haotice şi e în mare dificultate să înţeleagă unde sunt limitele drumului, care ar fi benzile corecte şi cum ar trebui ea să reacţioneze. Cu fiecare nouă reconsiderare a spaţiului din jurul său, maşina făcea corecţii, care rezultau în traiectorii haotice şi potenţial periculoase pentru pierderea aderenţei sau ieşirea în decor.
Mai mult ca atât, maşina nu şi-a ajustat distanţele de frânare în contextul zăpezii şi gheţii şi a frânat la fel ca pe un carosabil uscat, ceea ce a dus la frânări cu alunecări lungi în intersecţii.
Deci, maşina a trebuit corectată aproape constant, pentru că altfel ea ar fi făcut accident chiar pe prima stradă. Şi aceste traiectorii haotice au fost prezent şi la viteze foarte mici. Proprietarul maşinii ajunge să spună că se simte în pericol în maşina sa, şi-şi riscă astfel viaţa, aşa că experimentul nu a durat prea mult, deşi sistemul a fost încercat pe mai multe străzi, cu ambianţe diferite, pentru corectitudinea experimentului.
Proprietarul ajunge la o concluzie în care se declară îngrijorat şi sceptic că Tesla sau orice alt producător ar putea ajunge la un regim de condus cu adevărat autonom, în sensul deplin, or, jumătate din planetă întâmpină periodic asemenea condiţii de zăpadă, polei, ploi intense sau multe alte condiţii ce pot pune în dificultate această tehnologie.

Vezi toată experienţa în video-ul de mai jos.
0
2,300
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!