(VIDEO) Doi francezi explorează şi conduc o Lada Niva care a participat la Dakar

14 Ianuarie 2023, 15:21
Redacţia PiataAuto.md
Lada Niva nu e o apariţie obişnuită pe străzile din Franţa în zilele noastre, dar au existat timpuri când maşina devenise cunoscută printre pasionaţii de aventuri şi-şi obţinute un renume de offroader neglijat la prima vedere, dar excepţional de capabil. Pe la începutul anilor 80 aceste maşini se vindeau în showroom-uri din Franţa, iar entuziaştii care voiau să participe la curse de motorsport cu tentă de raliu sau offroad se puteau învrednici fie de o susţinere mare în formă de reducere la cumpărare, fie de o sponsorizare dacă iniţiativa le venea după achiziţie. Aşa a pornit şi istoria acestei Lada Niva, apărută ieri într-un nou video al autorilor unui canal de YouTube din Franţa. Şi nu e pur şi simplu o Niva clasică, ci una care a participat la Dakar!
Maşina asta a sclipit în ochii noştri şi s-ar putea să sclipească şi-n ochii cititorilor fideli, care şi-ar putea aminti de câteva articole de-ale noastre anterioare. Încă în anul 2020 scriam că maşina îi aparţine lui Romain Grabowski, un francez, tatăl căruia a participat în 1982 la raliul Paris-Dakar cu Niva, obţinând o susţinere de la uzină de tipul celei menţionate mai sus. Pe atunci tatăl lui Roman şi un prieten au cumpărat Niva, au pregătit-o şi s-au avântat în raliul Dakar din 1982.
Foto: Proprietarul Romain Grabowski şi Niva sa, imagine din anul 2020

O defecţiune la motor, ce nu putea fi reparată, i-a scos din cursă în Mali, iar cei doi participanţi au trebuit să revină fără maşină acasă, reuşind s-o recupereze abia după câţiva ani. Acea Niva a stat apoi în garajul casei Grabowski o lungă perioadă de timp, până a fost furată. Tatăl lui Romain nu mai e printre noi, dar, la un moment dat Romain a vrut să găsească acea Niva furată şi să o restaureze. N-a reuşit să găsească exact acelaşi exemplar, dar a găsit altul, fabricat aproximativ în aceeaşi perioadă, pe care l-a restaurat identic cu cel al tatălui, până şi în aspect. Iar în 2022, Romain Grabowski şi-a luat Niva şi a participat la Dakar în categoria clasicelor, declarând că vrea să ducă la bun sfârşit misiunea neterminată a tatălui său. Şi a făcut-o cu bine, ajungând la final şi trecând, în sfârşit, tot Dakarul.
Foto: Niva lui Grabowski în cursa de la Dakar 2022

Ei bine, acum, în 2023, maşina asta nu mai participă la Dakar pentru că şi-a îndeplinit misiunea, aşa că Romain le-a oferit-o autorilor acestui canal de YouTube pentru ca aceştia să o poată explora şi să o poată conduce.
Maşina a venit niţel înnămolită, aşa cum e firesc pentru o Niva cu Dakar-ul în CV. Şi protagoniştii de acum au avut liber să o forţeze cum le pofteşte inima prin offroad. O maşină care a trecut Dakarul e neînfricată în faţa oricărei bălţi şi deal pe care i l-ar putea pune un youtuber din Franţa în cale, nu?
Ei bine, ce impresii au avut protagoniştii mai tineri din video-ul de mai jos şi cât de serioase au fost încercările la care au supus-o, poţi vedea în video-ul de mai jos.
Poţi include subtitre cu traducere automatizată în română sau engleză din comenzile player-ului.
0
1,782
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!