(VIDEO) Două răsturnări ale aceluiaşi camion Tatra la Dakar, probleme la mai mule Iveco şi o luptă strânsă pe ultima sută de metri

15 Ianuarie 2023, 14:26
Redacţia PiataAuto.md
Ultimele zile la Dakar sunt intense dintr-o altă perspectivă. Dacă până acum natura aducea cele mai mare provocări în deşert, transformându-l în mlaştină sau formând dune neaşteptat de imense şi dure, în aceste zile piloţii şi vehiculele dau semne de oboseală cronică, iar cele mai multe accidente şi abandonuri se întâmplă deja din cauza acestor probleme tehnice. În ziua 12 şi 13 la Dakar, spre exemplu, acelaşi camion Tatra cu numărul 505, care se plânsese anterior pe defecţiuni la suspensie şi aparent fusese reparat, s-a răsturnat de două ori în deşert. Prima dată un camion pe hidrogen l-a salvat, cu numele de cod KH-7.
Foto: Camionul cu hidrogen KH-7 îl salvează pe Tatra

Acel camion l-a tractat şi l-a repus pe picioare în ziua 12, iar astfel echipajul Tatra şi camionul său au putut continua cursa. Ulterior, însă, acelaşi camion Tatra s-a răsturnat din nou în deşert. Întâi au oprit colegii din echipajul 503 cu un alt camion Tatra, dar funia s-a desprins şi rupt de câteva or, şi operaţiunea de salvare nu părea să aibă un succes. Apoi a venit şi Tatra cu numărul 531, a echipei Buggyra Racing din Slovacia, şi, trăgând în tandem, au reuşit să-l repună pe picioare pe camaradul răsturnat.
Putem observa, deci, că acel camion cu hidrogen a putut tractat mai repede camionul răsturnat, datorită formulei 6x6, cu 3 axe. Camioanele actuale Tatra de la Dakar, însă, au formulă 4x4, deşi în gama producătorului ceh există camioane cu un număr imens de punţi. Poate ar fi cazul ca cei de la Tatra să se gândească pentru ediţiile viitoare şi la cel puţin un camion 6x6, aşa cum o făcuseră la începuturi, când au reuşit să ia victoria?
Ei bine, deşi credem că răsturnarea Tatra a fost cauzată de probleme la amortizoare, trebuie să menţionăm că au mai fost camioane răsturnate. Camionul Iveco cu numărul 528, de exemplu, cu un echipaj olandez la bord. Însă pentru acel Iveco răsturnarea a fost fatală, întrucât camionul a fost afectat iremediabil şi a abandonat cursa în ziua 13. Deci, pe acest fundal, cele 2 răsturnări ale lui Tatra, după care camionul s-a scuturat şi a mers mai departe, par de-a dreptul eroice.
Mai multe camioane Iveco au avut probleme. Martin Macik a avut probleme la motorul camionului său Iveco cu numărul 501 în ziua 12 şi a pierdut 30 minute în reparaţii. Dar camionul a mers perfect în ziua următoare şi cehul a ajuns primul în ziua 13, urcând pe locul doi la clasamentul total pe 13 zile.
Martin Van Der Brink a avut probleme la cutia camionului Iveco 506, dar şi aici s-a reuşit repararea ei în deşert. Pentru că aşa se face la Dakar, se ia cheia în mână şi se umblă cu mâinile prin ulei şi butoane, dacă e nevoie. Pentru că şi aceste camioane au ajuns să geamă după 13 zile de galopare extremă prin deşert şi mii de salturi de la metri înălţime, care le forţează din toate încheieturile.
Tot un Iveco, însă, se îndreaptă ferm spre victoria din acest an, cel cu numărul 502, condus de Janus Van Kasteren. Şi după cum pare, şi locurile 2 şi 3 vor fi ocupate tot de Iveco, aşa că într-un final această marcă de camioane va putea declara pompos să a luat întregul podium de la Dakar!
La maşini, Nasser Al-Alttiyah, şi-a menţinut strategia de a ajunge în primii 5 la final în aceste ultime etape, nu neapărat primul, datorită avantajului pe care-l are acumulat, iar asta ar trebui să-i permită să rămână oricum primul în clasamentul total şi deci să fie învingător la Dakar 2023, cu Toyota sa Hilux cu numărul 200.
Mattias Ekstrom, cu Audi numărul 211, are o performanţă mult mai bună în ultimele segmente, de când celelalte două echipaje Audi au abandonat. Mai jos de locul 4 în clasamentul fiecărei zile nu a coborât de atunci. În ziua 12 a ajuns pe locl 2, iar în ziua 3 — pe locul 3. Totuşi, aceste succese din ultimele zile au reuşit să-l ridice abia pe locul 15 în clasamentul general după 13 zile din 14.
Sebastien Loeb a învins a şi etapa 12, apoi şi etapa 13, devenind astfel singurul pilot din clasa maşinilor care a învins 6 segmente consecutive la Dakar vreodată! Iar asta îl propulsează direct spre un loc secund în clasamentul general cu bolidul său Prodrive, cu numărul 201.
Şi la maşini, însă, au fost probleme şi drame. De exemplu, maşina cu numărul 216, condusă de sud-africanul Brian Bagagwanath, răsturnată şi distrusă în ziua 13, la doar două zile de final, fiind nevoită să abandoneze. Şi estonienii cu Hiluxul cu numărul 275 au fost nevoiţi să abandoneze pe ultima sută de metri. Şi au mai fost cel puţin alte 6 abandonuri la maşini în segmente 12 şi 13.
Iar la motociclişti se dă o luptă mai crâncenă ca niciodată. La finalul zilei 13 din 14, diferenţa dintre primii doi clasaţi era de doar 12 secunde! Demult n-a fost o luptă atât de strânsă, iar diferenţa dintre motociclistul numărul 2 şi numărul 3 era de doar 1 minut şi 31 secunde. Deci totul se poate schimba în ultima zi. La finalul zilei 13, Toby Price cu KTM era primul în clasamentul general, urmat de Kevins Benavides cu KTM şi de Skyler Howes cu Husqvana. Locurile 4 şi 5 sunt ocupat de două Honda.
Foto: Kevins Benavides în ziua 13 la Dakar 2023

Românul Emanuel Gyenes, singurul de la Dakar a venit la final tot pe locul 34 în ziua 13, indicând o consecvenţă rară la acest capitol, din care probabil şi-ar fi dorit să iasă mai sus, or cifra 34 pare să-l fi bântuit aproape în permanenţă pe românul care poartă... tot cifra 34. În clasamentul general, la finalul zilei 13 din 14, românul era clasat pe locul 28.
Foto: Românul Emanuel Gyenes la Dakar 2023

Şi n-au lipsit nici scenele dramatice, de epuizare şi la clasa motocicletelor. Ottavio Missoni se împotmolise la o urcare cu motocicleta sa cu numărul 117 şi pur şi simplu nu mai avea forţe să o scoată din nisip, unde se afundase. A primit literalmente cu o mână de ajutor de la franezul Kevin Durand, cu numărul 109, care l-a ajutat să o scoată din mrejele nisipului.
La clasice, tot Toyotele fac regula, iar lor le vom dedica o relatare separată mai specială, după încheierea raliului. De fapt, în acest clipe raliul propriu-zis e deja în finalizare şi se fac calculele finale, cu penalizări şi timpuri pentru stabilirea finală a clasamentelor. Aşa că va mai urma o relatare a ultimul segment din ziua 14 şi a rezultatelor obţinute acolo, iar ulterior vom vorbi deja şi despre câteva subiecte separate, mai curioase de la acest Dakar. Sperăm că aceste cronici de la Dakar 2023 v-au ţinut intrigaţi în evoluţia celui mai dur raliu de pe planetă, şi vă îndemnăm să vedeţi şi următoarele relatări, care vor fi focusate, pe părţi mai speciale din Dakar 2023!
Vezi mai jos şi două video-uri de sumar din zilele 12 şi 13, publicate de organizatorii de la Dakar.
0
3,133
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!