(VIDEO) Noul Porsche Vision 357, o continuare superbă a primului model al mărcii, 356, lansat acum 75 de ani

26 Ianuarie 2023, 12:45
Redacţia PiataAuto.md
Porsche 356 e primul model care a purtat emblema Porsche. Întâi fabricat în Austria în număr mic, apoi şi în Germania, Porsche 356 a fost prima întruchipare a filosofiei lui Ferdinand Porsche despre ceea ce trebuia să fie o maşină sport, în primul rând agilă şi uşoară şi abia apoi foarte puternică. Forma trebuia să urmeze funcţia, şi nu invers. Iar inginera trebuia făcută cu minuţiozitate absolută, nimic să nu scape atenţiei inginerilor. Iar asta ar fi garantat o maşină superbă în însăşi esenţa sa, care ar fi rămas la fel şi în timp.
Foto: Porsche 356

Azi exemplarele de Porsche 356, în cele câteva ipostaze în care au fost produse, sunt printre cele mai apreciate modele de colecţie de cunoscătorii cu gust fin şi bugete mari. Dar maşina nu a migrat niciodată într-un pur obiect de lux, ci a rămas căutată mai ales pentru filosofia şi ingineria sa. Cu alte cuvinte, ea nu se prea găseşte în colecţiile celor care pur şi simplu au mulţi bani şi vor jucării, ci în garajele celor care îi înţeleg profund ingineria şi fac o alegere deopotrivă cerebrală şi pasională.
Iar Porsche vrea să omagieze acum acest prim model al său, care a rămas atât de simbolic în istorie. Or, Porsche 911 de mai târziu a deschis un capitol nou, nu l-a continuat pe cel al lui 356. Iar modelul 356, efectiv, n-a avut niciodată un succesor până acum, cel puţin la nivel simbolic, pentru că noul Porsche Vision 357 e deocamdată un prototip creat cu rol de tribut. Cu siluetă care să facă trimitere la modelul de acum 75 de ani, dar cu un aspect care totodată să emane prezentul şi eventual viitorul.
Maşina e construită pe platforma lui Porsche Cayman GT4 RS, făcând uz de acelaşi motor aspirat natural, cu 6 cilindri, de 500 CP, deci şi performanţa e una modernă, departe de ceea ce putea oferi modelului de acum 7 decenii şi jumătate.
Apropo, Porsche a aplicat logo-ul e-Fuel pe noua maşină, sugerând că ar prefera s-o propulseze într-o eventuală formă de producţie cu benzină produsă sintetic, de tipul celei pe care Porsche a început să o producă la prima sa fabrică din Chile.
Dar, noul Porsche Vision 357 e mai mult un omagiu pentru 356-ele original, creat de designerii de azi ai Porsche având frâu liber până la absolut, fără a se gândi chiar la cerinţele unui model de producţie. Maşina asta, prin urmare, nu va ajunge în producţia de serie aşa cum o vedem, dar unele elemente de pe ea s-ar putea transla, totuşi, şi pe modelele din gama Porsche. Eliberaţi de aceste constrângeri, însă, designerii au putut fi mai creativi, iar astfel maşina mai ascunde mici ingeniozităţi şi soluţii curioase pe ea, după cum se poate vedea şi-n video-ul de mai jos.
0
2,396
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!