(VIDEO) Cum arată unul din cele mai mari aeroporturi subterane din Europa, construit în fosta Iugoslavie pentru avioanele supersonice

11 Februarie 2023, 12:09
Redacţia PiataAuto.md
Pe teritoriul fostei Iugoslavii, în Croaţia de azi, la hotar cu Bosnia şi Herţegovina, există un aeroport militar subteran şi o bază militară asociată, numită Zeljava. Partea curioasă e că acest aeroport are hangarele de depozitare a avioanelor şi chiar o mare parte din pistă săpate adânc în munţi. Mai mult ca atât, porţile masive din piatră au sculptată forma siluetei avionului supersonic MIG-21, şi se preconiza adaptarea acestei sculpturi pentru forma avionului supersonic Novi Avion, pe care Iugoslavia începuse să-l dezvolte de una singură după colaborarea care a avut-o cu România în proiectarea şi construcţia avioanelor IAR-93 Vultur şi paralela sa iugoslavă Soko J-22 Orao. Novi Avion n-a mai ajuns la etapa de lansare şi producţie, la fel cum s-a întâmplat şi cu proiectul avionului supersonic românesc IAR-95.
Iugoslavii s-au inspirat de la suedezi în construcţia acestui aeroport subteran, care avea baza Gota Wing. Au ales o locaţie strategică în munţi, la 337 metri altitudine, unde au putut amplasa radare performante la mare înălţime, pe vârful muntelui, şi unde au avut suficient lor de forare în interiorul munţilor. Aeroportul iugoslav era proiectat să reziste până şi unui atac nuclear direct, cu o forţă de 20 kilotone, comparabilă cu explozia din Nagasaki.
Complexul fusese prevăzut cu surse de apă potabilă subterană, generatoare de electricitate, iar combustibilul era adus în interior printr-o conductă subterană de 20 km, conectată cu un depozit militar mai puţin secret din Pokoj.
Construcţia sa a durat circa 20 de ani, între 1948 şi 1968 şi a costat un buget estimativ de 6 miliarde de dolari, fiind una din cele mai scumpe construcţii militare din Europa la acea vreme. De multe ori se menţionează că acest aeroport subteran ar fi cel mai mare de felul său din Europa şi e adevărat dacă luăm în calcul pe cele cunoscute, cu date publice. Însă se estimează că există baze militare cunoscute sau secrete, care ar putea avea piste mai mari sau ar putea stoca un număr mai mare de avioane, de asta nu există o certitudine absolută că Zeljava ar fi cu siguranţă cel mai mare. Apropo, aici putea fi parcate în subteran peste 40 de avioane supersonice MIG-21.
Foto: Avioane MIG-21 în aeroportul subteran

Aeroportul şi baza militară a fost distrusă în conflictele din 1991-1992, iar apoi Croaţia şi-a dorit să dezactiveze această bază din motive de securitate. Acum aici au rămas doar ruinele şi totul a fost transformat într-un obiectiv turistic, însă de obicei sunt vizitate doar părţile incipiente de acces, cele mai îndepărtate nefiind recomandate din motive de siguranţă.
Foto: Planul aeroportului şi bazei subterane Ziljava

De curând, autorii unui canal de YouTube de explorări urbane au vizitat acest aeroport subteran şi au încercat să pătrundă în cele mai puţin explorate colţuri ale lui, filmând un reportaj intrigant.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
62,666
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!