(VIDEO) Cum au alergat maşinile clasice la raliul Monte Carlo din 2023, dedicat lor

7 Februarie 2023, 12:33
Redacţia PiataAuto.md
Despre el se vorbeşte puţin în afara cercurilor de colecţionari auto, dar, de fapt, e unul din cele mai frumoase evenimente auto, dedicate maşinilor clasice, din câte mai au loc în zilele noastre. Rallye Monte-Carlo Historique, cum i se spune în mod oficial, a avut loc în anul 2023 pentru a 25-a oară în istoria sa şi a urmat din nou, aceleaşi serpentine legendare ale raliului original Rallye Monte-Carlo, care a fost dominant în cursele de specialitate.
Astfel, maşinile clasice care vin să participe la acest raliu n-o fac pentru a defila ţanţoş şi a se lăsa fotografiate. Nu, ele vin să concureze într-un raliu adevărat, cât se poate de intens, care să evoce acelaşi spirit de competiţie de cândva, pe aceleaşi maşini fără sisteme ESP, fără electronice care să tempereze motorul sau să-ţi ajusteze tracţiunea. Totul depinde de cel de la volan şi de măiestria lui în a jongla cu mecanica, cu derapările controlate şi cu virajele din faţa sa.
Iar asta înseamnă că aceste maşini ajung uneori şi-n decor, ajung uneori accidentate mai serios, dar de cele mai multe ori aduc fericire pe feţele celor care le conduc şi le urmăresc.
Practic, la raliu poarte participa orice model, numele căruia a fost vreodată legat de vreo participare la Rallye Monte-Carlo. Astfel, aici se pot găsi şi modele cu performanţe mai civile, dar şi dintre cele care au fost create din start pentru motorsport şi care aleargă la fel de bine acum, după 40, 50 sau chiar 60 de ani de când au fost produse!
Câştigătoarea raliului din 2023 a fost o Lancia Fulvia 1.3 S, din 1970, deţinută şi condusă de un elveţian, cu soţia sa în rol de copilot. E a patra oară în cele 25 de ediţii ale raliului istoric Monte Carlo când victoria îi revine unei Lancia, şi de fiecare dată a fost vorba de o Fulvia, la fel cum o Fulvia similară a luat marea victorie şi în anul 1972, la Rallye Monte-Carlo original, cu maşini de producţie curentă de atunci.
Raliul din acest an s-a desfăşurat în condiţii de drumuri acoperite parţial cu zăpadă, aşa că posesorii şi piloţii acestor maşini glorioase au trebuie să-şi pună măiestria la treabă deplin!
Iar maşinile clasice participante, adunate la locul de start din Monte-Carlo, formează o privelişte superbă!
Vezi în cele două video-uri de mai jos cele mai frumoase şi intense momente de la recentul raliul din 2023.
0
1,744
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!