Acesta e nou electromotor creat de britanici, cu o putere de BMW M3 şi o greutate de doar 30 kg, creat iniţial pentru o rachetă

3 Martie 2023, 11:06
Redacţia PiataAuto.md
Maşinile electrice moderne se laudă cu puteri tot mai mari, livrate din motoare tot mai compacte şi mai silenţioase, care ajung a fi instalate adeseori chiar în imediata proximitate a roţii. O echipă de ingineri britanici, însă, a anunţat acum un nou motor, despre care spune că e cel mai dens din lume la dimensiunile şi greutatea sa, faţă de puterea pe care o livrează. Noul electromotor are 400 kW, adică 544 CP, şi cântăreşte doar 30 kg. Pentru comparaţie, BMW M3 Competition are 510 CP, iar M4 CSL are 550 CP. Deci, o putere comparabilă, livrată din doar 30 kg!
Am verificat şi motoarele celor de la Rimac, puse pe Nevera, şi într-adevăr, ele sunt un pic mai grele în raportul de putere versus greutatea proprie, deci afirmaţia britanicilor că motorul lor e unul record pare să se confirme.
Creatorii noului motor sunt angajaţi ai unei companii numită Equipmake, care furnizează deja motoare electrice şi soluţii de management al motoarelor şi bateriilor electrice pentru mai mulţi producător de vehicule electrice, inclusiv autobuze electrice. Motorul nou are o istorie curioasă în spate, pentru că a fost dezvoltat iniţial la comanda unei companii spaţiale din Australia, iar acesta trebuia să servească în rol de pompă de combustibil pentru motoarele unei rachete. Odată cu îndeplinirea acelei misiuni, creatorii motorului şi-au dat seama că au reuşit să obţină o densitate record, ce poate fi folosită pentru o mulţime de alte vehicule, inclusiv direct pentru propulsie, de la nave, avioane sau vehicule terestre.
Astfel, noul motor, numit HPM-400, are 544 CP, însă cuplul său e surprinzător de mic, de doar 250 Nm. Motorul cântăreşte 30 kg, însă cu tot cu un invertor propriu ajunge la 40 kg. Totuşi, din cauza cuplului mic, e discutabil dacă vom ajunge să vedem acest electromotor pus prea curând pe o maşină electrică. Şi silueta sa, apropo, nu e tocmai cea mai potrivită pentru încadrarea în construcţia unei maşini electrice. De fapt, motorul prezentat în aceste imagini pare a fi exact cel pe care britanicii l-au pus pe acea rachetă, cu rol de pompă de combustibil, întrucât până şi pe etichetele acestuia a menţionat „motor de zbor” şi data fabricării din august anul trecut. Aşa că dorinţa inginerilor de a ajunge şi pe maşini electrice rămâne deocamdată doar teorie şi ar necesitat cel puţin o adaptare a formei.
Foto: Noul electromotor, împreună cu invertorul său
1
19,503
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!