(VIDEO) Aceasta e femeia a cărei voce se aude în peste 1 miliard de sisteme de navigare din lume

1 Martie 2023, 18:51
Redacţia PiataAuto.md
Sistemele de navigare din maşinile noastre au devenit ceva absolut obişnuit, încât ar fi inimaginabil cum să ne mai descurcăm fără ele, mai ales în călătorii mai lungi şi cum să mai operăm cu hărţile de hârtie. Iar vocea care se aude şi ghidează direcţiile a devenit o parte inalienabilă a experienţei de a ajunge la destinaţie. Ei bine, în spatele vocii feminine ce sună în engleză, din peste 1 miliarde de sisteme de navigare din lume, e un singur om: Karen Jacobsen.
De 21 de ani încoace, vocea acestei femei, originare din Australia, sună în marea majoritate a sistemelor şi aplicaţiilor de navigare, printre ele numărându-se cele de la Garmin, TomTom; Navman, dar şi o mulţime de sisteme de navigare native din maşini. Dintre sistemele de navigare renumite azi, doar Waze nu foloseşte vocea ei. Până şi vocea lui Siri de pe telefoanele Apple şi din aplicaţiile asociate i-au aparţinut o bună perioadă tot lui Karen Jacobsen.
Vocea ei a fost aleasă în anul 2002 de primele companii care dominau atunci piaţa sistemelor de navigare. Inginerii de acolo studiaseră diverse accente în engleză şi au ajuns la concluzia că accentul australian sună cel mai neutru şi plăcut atât pentru vorbitorii nativi de engleză, cât şi pentru cei, pentru care engleza e o limbă străină. Studioul care urma să înregistreze era localizat în New York, aşa că aceştia au dat un anunţ de angajare în care căutau o artistă pentru sonorizare, care să fie născută în Australia şi să trăiască în partea de nord-est a SUA. Karen era mutată acolo pentru a-şi fructifica visul de a devenit o cântăreaţă. Şi e un vis pe care-l urmează şi azi, ea fiind o vocalistă de jazz, pe lângă înregistrările pentru sisteme GPS pe care le face. De câţiva ani, apropo, s-a mutat înapoi în Australia.
Atunci a trebuit să înregistreze cu diverse intonaţii cuvinte şi silabe, aşa cum îi dictaseră inginerii, ca aceştia să poată forma toate combinaţiile posibile de ghidare. Şi cum popularitatea sistemelor GPS a crescut, vocea ei a ajuns să fie recunoscută inconştient de utilizatori, generând şi încredere în direcţii sugerate. Aşa că ea a tot continuat să înregistreze vocea pentru diverse sisteme ulterioare, inclusiv pentru aplicaţii de navigare moderne, pentru telefoane mobile.

Vezi mai jos un scurt video cu Karen Jacobsen şi istoria ei, prezentată succint.
0
10,390
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!