(VIDEO) Case IH a lansat cea mai mare combină agricolă din lume, cu un motor comparabil cu al celor mai puternice camioane Volvo şi Scania

25 Martie 2024, 19:14
Redacţia PiataAuto.md
De multe ori se zice că o combină agricolă poate fi mai scumpă şi mai performantă decât un supercar, deşi cel care o deţine şi munceşte cu ea e arareori la fel de admirat ca şi cel care apare pe stradă cu un Ferrari. Totuşi, în lumea unde aceste combine muncesc, contează mai puţin părerile efemere şi mai mult randamentul adevărat al muncii la scară mare. Iar acum Case IH lansează cea mai mare combină agricolă din lume, AF11, cu parametri tehnici impresionanţi, care ne fac să înţelegem grandoarea muncii pe care o poate face acest model.
Spre exemplu, propulsia combinei e asigurată de un motor diesel de 775 CP, preluat de pe cel mai puternic tractor agricol din lume, produs tot de Case IH, şi adaptat uşor în parametrii de putere. Motorul are 16,0 litri cilindree şi până de curând am fi spus că e mai puternic decât cel mai puternic camion european, Scania S770, de 770 CP, doar că între timp a fost lansat şi Volvo FH16 780, cu 780 CP. Prin urmare, aparent, noua combină Case IH se situează exact între cele două cele mai puternice camioane Volvo şi Scania, la o diferenţă egală de doar 5 CP faţă de ambele. Însă dacă luăm în calcul că cei 775 CP sunt reflectaţi în unităţi americane, atunci echivalentul european metric ar fi de 786 CP, ceea ce înseamnă că această combină e totuşi un pic mai puternică.
Case IH a dezvăluit primele imagini şi informaţii despre noua sa combină în februarie, iar acum ea intră deja în producţie de serie la fabrica din orăşelul Fargo din Dakota de Nord. E acelaşi orăşel Fargo dintr-un renumit serial TV, apropo, doar că realitatea e mai puţin sumbră decât filmul, iar fabrica Case IH din Fargo e una din cele mari şi mai performante din lume din domeniul tehnicii agricole.
Ei bine, puterea atât de mare a motorului nu e pusă doar de dragul accelerărilor, ci a sporirii randamentului de muncă. Hederul combinei are 15,24 meri lăţime de tăiere, prin urmare, la un lan de 200 metri lăţime, spre exemplu, combina va avea nevoie de doar 13 fâşii pentru a-l acoperi.
Pentru prima dată la un Case IH, hederul său e unul cu dublu rotor, într-un sistem numit AFXL2. Mai mult ca atât, rotoarele sunt cuplate cu o transmisie CVT cu raport continuu variabil, pentru a se putea adapta condiţiilor variabile de forţă şi viteză neclară.
Şi buncărul de grâne este unul imens, având un volum de 20.000 litri de stocare, unde poate stoca 6,8 tone de roadă, iar viteza de descărcare a buncărului într-un camion e de 210 litri/secundă, deci în puţin mai mult de un minut şi jumătate întreg buncărul poate fi descărcat, iar combina poate munci mai departe.
Iar pentru ca munca în teren să poată fi mult timp neîntreruptă, combina dispune de un rezervor propriu de 1.500 litri de motorină, putând lucra mult timp fără pauze de realimentare. Cifra exactă de ore sau consumul nu e anunţat, dar calculele estimative arată că această cantitate ar fi suficientă pentru circa 100-130 hectare, în funcţie de tipul cerealelor care sunt recoltate. Asta înseamnă vreo două zile în cel mai intens ritm de exploatare, când s-ar munci pe ture.
Toate aceste performanţe vin la pachet cu un nou display de rezoluţie mult mai înaltă, şi un nou sistem de operare, or, combinele aveau funcţii avansate precum condus semi-autonom ghidat prin GPS, dar calitatea grafică a display-urilor părea să vină de acum 10-20 ani cam la toate. Acum aceste combine sunt deja conectate în permanenţă şi transmit şi date în timp real despre productivitatea pe care o generează, iar proprietarul unor suprafeţe mai mari, care are câteva asemenea combine, le poate vedea pe aplicaţia telefonului în timp real.
Vezi mai jos şi un video publicat de Case IH cu noua combină.
2
18,472
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!