Acesta e noul camion BAZ-S36A11, creat în Rusia preponderent din componente ruseşti, pentru a înlocui Volvo FMX şi Scania XT

10 Aprilie 2023, 16:51
Redacţia PiataAuto.md
La mai mult de un an după sancţiunile internaţionale aplicate Rusiei în urma invaziei ţării vecine, în Rusia aproape că nu a mai rămas niciun producător internaţional de camioane, cu toţii retrăgându-se de pe piaţă şi din colaborări sau închizând şi fabricile în cazul celor care le-au avut. Kamaz şchiopătează în continuare în cifrele de producţie şi puţine din planurile anunţate măreţ s-au transpus în realitate, doar chinezii ocupând cu succes toate nişele libere ale pieţei, pe care le pot ocupa. Un vacuum de camioane s-a creat, însă, în domeniul celor ranforsate şi pregătite pentru drumuri rele, şantiere de construcţii şi offroad, unde până acum dominau Volvo FMX şi Scania XT în Rusia. Anume acest gol vine să-l ocupe un nou camion, numit BAZ-S36A11, anunţat aseară printr-un video şi un comunicat.
Camionul se prezintă ca unul creat preponderent din componente ruseşti, care ar fi aproape imun la sancţiuni. Primul exemplar a fost produs la fabrica BAZ din Breansk, fabrică ce fusese creată cândva drept o subsidiară a ZIL, dar în ultimele decenii s-a specializat în crearea de şasiuri şi platforme militare, destinate echipării cu tot soiul de muniţii pentru sisteme de apărare. Dezvoltarea camionului a avut loc în altă parte, într-un oraş numit Obuhovsk, şi componentele cheie vin tot din altă parte, cu excepţia şasiului şi punţilor, care vin de la BAZ.
Fiecare punte are o masă totală admisă de 12 tone, ele fiind 3 la număr. Nu se arată construcţia lor exactă, dar se menţionează că punţile sunt independente, ceea ce ne duce cu gândul la o posibilă „inspiraţie” de la camioanele Tatra. Creatorii camionului spun că punţile sunt o creaţie nouă, dezvoltată special pentru acest camion. Motorul e unul diesel de 422 CP, produs la fabrica IAMZ din Iaroslav, şi are numele de cod IAMZ-6531, fiind unul cu 6 cilindri în linie.
Cutia de viteze e produsă tot la IAMZ şi e una manuală cu 9 trepte, având şi demultiplicator de cuplu. Cabina are o origine nemenţionată, dar cei care au creat camionul afirmă că sistemul de aer condiţionat e unul de producţie locală, venind de la o fabrică numită August. Din lista de componente locale din cabină mai fac parte sistemul de încălzire autonomă, sistemul multimedia şi componentele de telemetrie.
Despre producţia camionului BAZ-S36A11 se vorbeşte la un viitor apropiat, dar nu se anunţă deocamdată termeni exacţi când acesta ar urma să se materializeze într-un camion de serie, fabricat şi livrat.
0
20,818
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!