Germania îşi închide azi ultimele 3 reactoare nucleare şi nu va mai avea nicio centrală nucleară

15 Aprilie 2023, 13:04
Redacţia PiataAuto.md
Germania face azi un pas pe cât de marcant, pe atât de criticat în ultimul an. La 15 aprilie în Germania sunt oprite ultimele 3 reactoare nucleare care mai funcţionau, în ţara, în care cândva energia nucleară era una din cele mai importante surse de energie.
Acum un an, într-un articol de analiză, abordasem acest subiect şi indicam cum a ajuns Germania atât de dependentă de importul de gaz natural, închizând reactoarele nucleare unul după altul, mai ales după accidentul de la Fukushima din 2011. A fost pretextul ideal pentru ca politicienii germani să promită tăios renunţarea totală la centralele nucleare. Ideea iniţială era că energia produsă de ele va fi înlocuită cu energie regenerabilă, şi parţial cu gaz natural. În practică, energia regenerabilă a rămas cu mult în urmă faţă de intenţiile iniţiale, iar gazul devenise o sursă de energie de care Germania a devenit prea dependentă.
Pentru exemplu, în 1989 în Germania existau reactoare nucleare cu o putere totală de 22.900 MWe. După 1989, reactoarele de tip sovietic din fosta Germanie de est au fost închise, din motive de securitate, şi puterea sumară a stat mulţi ani în jurul valorii de 21.200-21.400 MWe. În 1997, de exemplu, circa o treime din energia necesară Germaniei era produsă de centrale nucleare. Abia prin 2003 ea început să scadă uşor, menţinându-se în intervalul 2003-2010 la 20.300-20.600 MWe. Apoi, după Fukushima, în 2011, la 6 august 2011 au fost închise, într-o singură zi 9 reactoare nucleare, scăzând puterea totală a reactoarelor nucleare din ţară la 12.068 MWe. Atunci se elaborase şi un plan, care prevedea că până la 31 decembrie 2022 trebuie închise toate reactoarele, plan care fusese executat până la aceste ultime 3 reactoare, deşi criticile se amplificau, oamenii de ştiinţă avertizând că închiderea reactoarelor nucleare e o greşeală.
Foto: Evoluţia puterii sumare a reactoarelor nucleare din Germania

Anul 2022, cu criza energetică din Europa, a scos la iveală mai mult ca oricând că politicienii germani s-au lăsat manipulaţi în a decide închiderea reactoarelor nucleare, făcând ţara dependentă de gazul natural din răsărit. În lumina unei ierni în care nu se ştia dacă se va putea produce toată electricitatea necesară, acea criză a determinat doar amânarea închiderii ultimelor 3 reactoare de la 31 decembrie 2022 la 15 aprilie 2023. Paradoxal, dar în 2022, deşi a crescut şi cota energiei regenerabile în Germania, a crescut şi cota energiei electrice produse pe bază de cărbuni! Deci, acel gol lăsat de energia nucleară, cu zero emisii CO2, nu doar că nu a fost acoperit în totalitate de energie eoliană au solară, ci s-a revenit parţial la mai multă electricitate produsă din cărbuni, cota acesteia crescând cu 8% în 2022 şi e foarte posibil să crească şi mai mult în 2023 după oprirea celor 3 reactoare nucleare, care însumau 4.055 MWe de putere.
Foto: Imagine simbol, fum negru scos din arderea de cărbune, alături de tuburile de răcire a unei centrale nucleare, din care ies doar vapori de apă şi zero CO2

Deci, se întâmplă exact ca în romanul science-fiction al lui Isaac Asimov, „Fundaţia”, când o parte din planetele galaxiei regresează de la stăpânirea avansată a energiei nucleare înapoi la cărbune, pentru că nu s-au obosit să păstreze aceste cunoştinţe. Situaţia cu închiderea reactoarelor nucleare ale Germaniei e atât de absurdă, încât şi activista Greta Thunberg a ieşit în declaraţii publice şi interviuri să declare că închiderea centralelor nucleare pentru a arde mai mult cărbune e greşită.
Foto: Activista Greta Thunberg, declarând într-un interviu că închiderea reactoarelor nucleare pentru a arde mai mult cărbune e greşită

Pe ultima sută de metri în Germania s-au făcut sute de asemenea apeluri publice, pentru a amâna cel puţin închiderea până când ţara va putea înlocui complet acest gol cu energie regenerabilă. Au făcut apeluri oameni de ştiinţă, experţi în energetică, politicieni de opoziţie şi chiar din cei de la guvernare. Dar oricum, autorităţile responsabile au anunţat că închiderea la 15 aprilie 2023 a reactoarelor a un fapt decis deja şi atât. Pe lângă asta, dacă ar fi ca reactoarele să continue a funcţiona, acestea ar trebui să treacă o inspecţie tehnică periodică, făcută o dată la 10 ani, pe care acestea au depăşit-o deja în 2019, sub pretextul apropiatei închideri. Totuşi, această inspecţie e o piedică infimă pentru o ţară care are reactoare şi centrale nucleare gata construite, funcţionale, şi alege să le închidă devenind astfel mai vulnerabilă energetic şi sporind cota de energie produsă din combustibil fosili, cu emisii CO2 şi noxe.
Aşadar, de mâine Germania nu va mai avea nicio centrală nucleară activă, pariind doar pe faptul că va putea să crească atât de mult producţia de energie regenerabilă, încât să acopere acest gol imens. Ca să poată face asta măcar în următorii câţiva ani, ar trebui să instaleze câte 5 turbine eoliene mari pe zi. Doar 551 de turbine s-au instalat în 2022, însă, deci nici măcar 2 pe zi. Şi apoi, mai există şi problema că energia eoliană şi solară e produsă intermitent, doar ziua sau doar când e vânt, în timp ce energia nucleară e cea care poate produce cantităţi uriaşe constant, indiferent de condiţii meteo şi perioadă a zilei. Şi noi vorbim acum doar de a acoperi un gol creat din consumul curent al Germaniei, discuţia nici măcar nu ajunge acolo unde avalanşa de maşini electrice la nivel naţional ar crea o cerere nouă uriaşă pentru creşterea producţiei electrice. Elveţienii estimaseră de curând că o familie cu două maşini electice consumă anual doar pentru alimentarea acestora mai mult decât o gospodărie fără asemenea maşini. Deci, cu două maşini în familie, înseamnă o dublare a cererii şi consumului de electricitate. În Germania, datorită unei industrii dezvoltate, consumul mediu pe cap de locuitor e de 6.000 kWh/an. Însă o singură maşină care consumă 17 kWh/100 km în mdiu şi care va fi condusă 15.000 km pe an va genera o cerere de încă 2.550 kWh consumaţi anual, fără a lua în calcul pierderile de reţea şi cele la încărcare. Deci, în contextul în care până în 2035 maşinile cu ardere internă vor fi interzise, şi în care cu siguranţă vor exista deja milioane de automobile electrice pe străzi în Germania, fiecare din ele având nevoie anual de circa 2,5 MWh de electricitate, închiderea ultimelor reactoare nucleare din această ţară pare şi mai greu de înţeles din punct de vedere raţional şi ştiinţific.
0
2,246
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!