(VIDEO) Aceasta e o motocicletă Jawa 42 Bobber, cel mai recent model lansat cu numele mărcii cehe de cândva

3 Aprilie 2023, 20:32
Redacţia PiataAuto.md
Mulţi dintre noi ne amintim de renumitele motociclete Jawa 350 de cândva, cu motoare în doi timpi, care era uşoare şi rapide, reprezentând pentru mulţi dintre cei din blocul estic un soi de vârf absolut a ceea ce puteai cumpăra în materie de performanţe pe două roţi. Ei bine, numele Jawa mai există şi astăzi, iar ceea ce vedem aici e cel mai recent model al mărcii numit 42 Bobber, lansat în toamna anului 2022, şi care a început a ajunge acum pe la primii cumpărători. Te miri că mai există Jawa? Te întrebi cum de n-ai prea auzit nimic de ea în ultimii ani? Există o explicaţie.
Foto: Jawa 350 clasică

Jawa a cunoscut aceleaşi dificultăţi în anii 90, şi 2000, cu pauze de producţie şi riscul dispariţiei care părea ireversibil de mai multe ori. Compania, de fapt, a falimentat iniţial, apoi a renăscut în câteva entităţi succesoare. Prin anii 2013-2017 începuseră să se producă modele, unul din ele fiind o evoluţie a clasicului 350, vândut cu motor în doi timpi în afara UE şi cu 4 timpi în UE. Dar lucrurile evoluau la scară mică, în 2017 Jawa producând doar 1.331 motociclete anual, 1.157 dintre care merseră spre export.
Foto: Jawa 42 Bobber, motocicletă modernă recent lansată

În 2018, renaşterea neaşteptată a venit din India, când o companie locală, Classic Legends şi deţinută de Mahindra, le-a propus celor de la Jawa licenţierea numelui ceh şi producţia în India a motocicletelor. Şi asta pentru că în India motocicletele Jawa erau adorate, ele începând a fi importate acolo în anii 60, iar din 1973 se produseseră versiuni locale, cu parca Yezdi. Cehii de la Jawa au acceptat licenţierea. Indienii s-au mişcat repede şi au lansat câteva modele, iar în primul an complet de motociclete au ajuns la vânzări de 30.000 motociclete! Cehii de la Jawa acum obţin o taxă de licenţă pentru fiecare motocicletă Jawa produsă în India şi au ajuns ca până şi în Cehia să fie vândute modelele fabricate în India deja. Nu sunt multe la număr, cele mai mari vânzări revenind Indiei şi ţărilor asiatice din jur.
Şi iată, Jawa 42 Bobber e ultimul din aceste modele lansate cu emblema Jawa în India. Jawa are modelul 42 în gamă, dar 42 Bobber nu împarte acelaşi şasiu cu 42, ci cu un alt model cu design clasic, numit Perak. Astfel, Jawa 42 Bobber se vrea o motocicletă mai mare, de călătorii fastuoase, care are 1.485 mm ampatament şi o şa specifică motocicletelor Bobber.
Arată într-un stil retro, dar are faruri complet LED, porturi USB de încărcare şi porneşte doar de la un demaror electric. E drept, însă, că motorul nu e tocmai la fel de puternic, precum ai putea aştepta de la un bobber. Are 334 cm cubi şi dezvoltă 30,5 CP şi 32,7 Nm. Nu e un motor în doi timpi, ci în patru, cu un singur cilindru, fiind şi răcit cu lichid. Din cauza cilindreei mici, review-urile din India îl cataloghează ca sunând cam răguşit la turaţi înalte.
Motocicleta de 175 kg fără benzină poate prinde prima sută în 10,35 secunde însă forma ei nu o recomandă pentru un condus foarte dinamic, sau foarte rapid în viraje, ci mai degrabă o defilare mai relaxată. La cât de bine arată, motocicleta are un preţ foarte accesibil în India, de doar 2.300 euro preţ de start.
Aşadar, e o motocicletă care are emblemă Jawa pe ea, dar e foarte diferită de Jawa pe care o ţinem minte din vremurile de demult.
Vezi mai jos şi un video scurt publicat cu Jawa 42 Bobber în India.
1
10,395
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!