Volvo amână startul producţiei SUV-ului electric EX90, din cauza unor probleme

12 Mai 2023, 13:31
Redacţia PiataAuto.md
Volvo a anunţat că amână startul producţiei multaşteptatului său SUV electric EX90, construit pe o platformă absolut nouă, concepută din start pentru propulsia electrică. Producţia trebuia să încearcă în acest an, însă suedezii au anunţat aseară că au amânat startul pentru primul trimestru al anului 2024, din cauza unor probleme descoperite în special la soft şi a dorinţei de a rezolva aceste probleme înainte de producţia de serie a primului exemplar.
Noul Volvo EX90 va fi un continuator al lui XC90, în forma unui SUV electric, cu 7 locuri la bord. Acesta va debuta cu o baterie uriaşă, de până la 111 kWh, dar şi cu puteri nemaivăzute pentru Volvo, de până la 517 CP. Arhitectura noii maşini va fi una de 800V, maşina fiind capabilă şi să alimenteze surse externe din propria baterie, inclusiv o întreagă casă. La interior, Volvo anunţase deja şi LED-uri care reproduc lumina naturală a soarelui, iar toate aceste lucruri absolut noi reprezint un salt imens pentru Volvo, ele necesitând a fi corelate între ele, într-o funcţionare excelentă la unison. Şi tocmai de aici vine şi decizia Volvo de a amâna producţia, suedezii menţionând că mai au nevoie de timp pentru a desăvârşi totul înainte de pornirea linie de asamblare.
Poate suna dezamăgitor pentru cei ce-şi aşteaptă deja viitoarea maşină, inclusiv cei care au plasat pre-comenzi, dar, pe de altă parte, e mult mai admirabilă această abordare preventivă, în care un producător îşi identifică scăpările înainte de startul producţiei şi le corectează acum, decât să invoce ulterior rechemări în service şi bătăi de cap uriaşe pentru clienţi. Amintim, anul trecut Toyota a avut parte de un episod ruşinos, când a pus în producţie modelul bZ4X, după care s-a identifica o problemă la butucul roţilor faţă, care puteau duce la căderea roţilor, iar găsirea unei soluţii a durat luni de zile, perioadă în care clienţii nu şi-au putut conduce maşinile, iar Toyota ajungând să le propună răscumpărarea înapoi a automobilelor electrice. Asta a impus compania niponă la câteva luni de sistare a producţiei modelului şi la o lovitură grea de imagine pentru startul unui model electric. Prin urmare, în acest context tot mai inspirată pare decizia suedezilor de a amâna producţia şi de a perfecţiona lucrurile înainte de startul livrărilor către cumpărători.
Volvo a amânat pentru o perioadă similară şi startul producţiei pentru Polestar 3, un alt model electric produs de subsidiara sa, compania Polestar, care împarte mai multe componente tehnice cu EX90.
0
1,494
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!