Cum arată parcarea de camioane a viitorului, unde pot fi încărcate simultan 96 de camioane electrice

16 Iunie 2023, 13:50
Redacţia PiataAuto.md
Camioanele electrice sunt tot mai multe ca număr de modele, iar producătorii acestora raportează creşteri semnificative în vânzări de la trimestru la trimestru. Inevitabil, mulţi dintre pasionaţii de camioane şi şoferi se întreabă cum va arăta o parcare de camioane a viitorului, unde vor ajunge simultan multe camioane şi vor trebui să staţioneze, fiind logic să folosească acel timp pentru încărcarea bateriilor. Ei bine, în California a fost aprobat proiectul construcţiei unei asemenea parcări a viitorului, unde vor putea fi încărcate simultan 96 de camioane electrice.
Parcarea va fi situată pe autostrada I-580 din California şi va fi destinată în principal camioanelor electrice care vor circula spre portul Oakland. Parcarea, numită Greenville Community Charging Depot, are o suprafaţă de 1,8 hectare şi a primit o finanţare de stat de 4,5 milioane de dolari pentru a fi construită.

Autorii proiectului spun că problema mare a camioanelor electrice e faptul că multe din staţiile obişnuite le sunt inaccesibile din cauza dimensiunilor, iar asta e o problemă universală şi în America de Nord, şi în Europa, fapt de care ne-am convins şi în cazul istoriei cu călătoria de 3.000 km a elveţienilor cu un Volvo electric, dar şi a germanilor de la Mercedes cu camioanele lor. De cele mai multe ori, capul tractor trebuia decuplat de la remorcă, pentru a putea încărca la priză, iar asta adaugă şi mai mult timp.
Noua parcare din California, însă, nu pare să rezolve complet această problemă, ci dimpotrivă, pare s-o înrădăcineze ca ceva absolut normal. Or, din imagini se pot vedea câteva camioane care pot încărca pe linia adiacentă, cu remorcile cuplate, în timp ce alături, toate rândurile de încărcătoare presupun spaţiu doar pentru capurile tractoare. Respectiv, asta înseamnă că şoferii vor fi nevoiţi să-şi decupleze remorcile de fiecare dată, iar imaginile grafice ale proiectului nu arată nici măcar unde vor fi parcate cele vreo 90 de remorci şi cât de uşor va fi accesul la ele.
Şi, nu în ultimul rând, proiectul nu menţionează ce putere vor oferi staţiile şi ce putere cumulată va avea staţia. Or, dacă vorbim de o staţie a viitorului şi de camioane care tind spre 1 MW putere de încărcare pe unitate, asta ar însemna că staţia ar avea nevoie de 96 MW putere asigurată, o putere ce echivalează cu 1/5 din puterea unui reactor nuclear operaţional mediu din SUA. Chiar şi variaţia de putere de la 1 camion conectat la 96 camioane poate servi ca o oscilaţie ce va fi simţită şi va necesita a fi echilibrată, până şi în reţeaua unei regiuni mari, cum e California.
Deci, staţia viitorului arată frumos, dar mai există întrebări fără răspunsuri, iar răspunsurile vor trebui găsite în procesul construcţiei acesteia.
0
1,128
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!