Noul Chevrolet Silverado EV e un pick-up electric cu baterie uriaşă şi o greutate de camion, care poate trage un tractor după el

28 Iunie 2023, 10:59
Redacţia PiataAuto.md
Încă un pick-up electric a debutat în aceste zile în SUA. E vorba de Chevrolet Silverado EV, un model care fusese anunţat mai mult timp în urmă şi care a intrat acum pe piaţă cu o baterie uriaşă şi o greutate de camion, poziţionându-se printre cele mai grele modele din industrie. Şi, întrucât împarte o mare parte din componentele sale cu Hummer EV, nu e de mirare.
Astfel, Silverado EV foloseşte aceeaşi baterie ca şi Hummer EV, care are 252 kWh capacitate totală şi circa 212 kWh capacitate netă. Existau timpuri când consumului unui apartament de familie era de 100 kWh lunar, aşa că o asemenea baterie are o cantitate uriaşă de enegie în ea şi, inevitabil, e şi foarte grea. Chiar dacă americanii nu anunţă greutatea bateriei separat, pick-up-ul va avea o masă proprie de 3,6 tone, trecând astfel doar cu masa proprie în segmentul de greutatea a camioanelor.
Totuşi, trebuie să menţionăm că Silverado EV e mai uşor decât Hummer EV, cu câteva sute de kilograme, cea ce i-a îmbunătăţit simţitor autonomia, el putând parcurge până la 724 km cu energia din baterie, faţă de Hummer EV, care are o autonomie de 530 km. Deci, e încă o dovadă a cât de importantă e greutatea în eficienţa unei maşini electrice.
Însă eficienţa vine nu doar de la greutate. Şi motoarele lui Silverado sunt altele, fiind doar două la număr, nu trei, şi fiind configurate pentru a fi mai eficiente şi mai practice, nu neapărat copleşitoare, aşa cum e Hummer EV. Totuşi, noul Silverado EV nu va fi nicidecum un pick-up submotorizat, pentru că poate avea o forţă de până la 754 CP, atingând 60 mpg în doar 4,5 secunde.
Noul model electric a păstrat funcţia de 4 roţi viratoare şi va avea şi capacitate de a fi încărcat la prize de până la 350 kW. De asemenea, poate avea suspensie pneumatică adaptivă, iar marele avantaj cu care vrea să cucerească cumpărătorii e capacitatea imensă de tractare, fiind omologat să tragă după el remorci cu o masă de până la 4,5 tone, sau 10.000 livre!
Iar asta îl face un cărăuş muncitor, or, un pick-up electric care tractează 4,5 tone după el înseamnă nu doar o rulotă grea, ci şi o remorcă ce transportă un mic excavator, de exemplu, sau alte utilaje grele de construcţie, sau un tractor agricol! Şi tocmai aici e marele accent al lui Silverado EV, el prezentându-se deja ca un armăsar de muncă. Electric, dar totuşi concentrat pe sarcini şi treburi de făcut. Iar astea sunt şi justificările pentru a avea un pick-up electric de 3,6 tone, care tractează o remorcă de 4,5 tone, cu o greutate totală a întregului angrenaj de... 8,1 tone!
0
1,159
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!