O echipă de ingineri din China a anunţat crearea unei baterii ce va oferi 1000 km de autonomie maşinilor electrice, la un preţ accesibil

13 Iunie 2023, 09:03
Redacţia PiataAuto.md
Cu toţii ne dorim autonomie mai mare de la maşinile electrice, dar în prezent există câteva piedici ce limitează această autonomie. Dacă înainte preţul total al bateriei era una din piedicile principale la o baterie cu capacitatea suficient de mare pentru o asemenea autonomie, acum am putea spune că preţul e mai acceptabil, dar greutatea încă mare rămâne a fi o problemă. O echipă de ingineri din China, însă, anunţă că a dezvoltat o nouă baterie ce va oferi maşinilor electrice posibilitatea de a atinge o autonomie de 1.000 km la un preţ accesibil.
Echipa e coagulată într-o companie pe nume Gotion, cu sediul central în China, dar cu prezenţă în mai multe ţări şi regiuni-cheie, inclusiv în Silicon Valley din SUA. Noua lor baterie foloseşte tehnologia mai simplă LMPF, cu litiu-mangan-fier-fosfat, similar bateriei folosite pe versiunea de bază a noului Volvo EX30, datorită căreia acea maşină electrică poate costa de la 30.500 euro, spre exemplu, deşi e un SUV premium.
Problema bateriilor LMF, însă, e în faptul că densitatea lor energetică e de obicei relativ mai mică decât cele mai tehnologizate baterii litiu-ion, ajungând la maxim 190 Wh/kg. Cei de la Gotion, însă, spun că soluţiilor lor chimice, aplicate pe noua lor baterie, au permis atingerea unei densităţi energetice de până la 240 Wh/kg, păstrând un preţ accesibil.
Dacă e să luăm în considerare un consum mediu de 15 kWh/100 km, pentru o autonomie de 1.000 km, ar fi nevoie de o baterie de 150 kWh capacitate. Asta ar însemna că, la 240 Wh/kg, bateria ar cântări 625 kg, fapt relativ uzual şi-n zilele noastre pentru bateriile de 100 kWh şi mai mult.
Astfel, cifrele sunt cât se poate de realiste, iar dacă noua baterie anunţată de chinezi va ajunge în producţie în forma în care e promisă acum, atunci cu adevărat am putea asista la o tendinţă rapidă în lumea maşinilor electrice de creştere generală a cifrelor de autonomie, fie păstrând un preţ neschimbat, fie chiar reducându-se preţul final al maşinii.
0
4,184
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!