Siemens Gamesa anunţă că a descoperit probleme grave la turbinele sale eoliene de mare putere, iar rezolvarea lor ar fi de lungă durată

26 Iunie 2023, 14:11
Redacţia PiataAuto.md
Siemens Gamesa, unul din cei mai mari producători de turbine eoliene din lume, a anunţat că a analizat rata de eşuări şi defecte a turbinelor sale eoliene din toată lumea şi a descoperit că turbinele sale de mare putere, în special cele de uscat, au probleme mult mai mari decât şefii companiei „şi-ar fi putut imagina că e posibil”. Problemele descoperite ar afecta între 15 şi 30% din toate turbinele eoliene instalate de companie în lume la acest moment.
Anunţul a fost făcut de CEO-ul companiei, Jochen Eickholt, care a anunţat că totul e foarte grav, iar rezolvarea problemelor e una de lungă durată, şi foarte costisitoare. Acesta a spus deja că îi pare rău, şi lui personal şi întregii companii, să facă o asemenea constatare acum, iar toate astea fiind spuse, ajungem să ne întrebăm cu nerăbdare care e acea problemă gravă descoperită?
Ei bine, şeful companiei a fost suspect de vag în a oferi detalii foarte exacte, spunând că problemele sunt diverse şi ele se referă atât la rulmenţi de rotoare până la micro fisuri în elicele turbinelor, în materialul din care sunt făcute acestea, menţionând că problema e mai persistentă la turbinele „tradiţionale”, un termen folosit de obicei pentru turbinele realizate din material care nu fusese conceput iniţial ca reciclabil, în zilele noastre majoritatea companiilor folosind deja doar materiale noi, reciclabile.
Astfel, ceea ce avem aici e un anunţ de recunoaştere a unei probleme care e anunţată ca fiind foarte gravă, dar fără detalii foarte exacte despre natura acesteia, lucru care e atipic, or, de obicei companiile încearcă să arate că au deja informaţii complete despre ce s-a întâmplat şi încearcă să reducă daunele pe care le-ar putea aduce un asemenea anunţ faţă de încrederea în ele. Aici, dimpotrivă, auzim despre gravitatea uriaşă a problemei, despre faptul că rezolvarea ei va dura mult şi va fi costisitoare, dar auzim puţine detalii despre problema propriu-zisă, iar dacă citim printre rânduri, auzim despre probleme mai ales la turbinele „tradiţionale”, care nu prea mai sunt în producţie sau urmează a fi înlocuite în scurt timp. Deci, e foarte comodă plasarea problemei pentru a putea anunţa ulterior scoaterea totală din producţie a turbinelor mai vechi şi concentrarea spre cele noi fără probleme, cu garantarea inspectării celor vechi şi eventuale rezolvări de probleme. De ce ar face şeful Siemens Gamesa un asemenea anunţ acum?
Nu putem şti cu siguranţă, dar putem analiza piaţa acţiunilor. Simens Gamesa aparţine în raport de 97% celor de la Siemens Energy. După anunţul său, acţiunile Siemens Energy au scăzut 37% vineri, apoi încă 5% la deschiderea bursei de azi şi continuă să scadă. La rândul său, Siemens Energy e deţinut în raport de aproape 35% de Siemens AG, urmat de familia Siemens şi câteva fonduri mari de investiţii din Germania, SUA şi Norvegia. Ceea ce Jochen Eickholt a anunţat deja e că Simenes Energy va cumpăra toate celelalte 3% de acţiuni ale Siemens Gamesa, pentru a nu-i afecta pe ceilalţi acţionari cu eventualele costuri de reparare a problemei, şi ne putem aştepta că însăşi structura acţionariatului Siemens Energy să aibă de suferit, în această perioadă de scădere drastică a acţiunilor cei interesaţi acumulând mai multe acţiuni la preţ redus, care vor valora mult mai mult pe urmă. Iar miza e mare, or, doar cele 3% de acţiuni ale familiei Siemens, de exemplu, erau estimate să valoreze 600 milioane de euro, iar cele 35% ale acţiuni ale Siemens în Siemens Energy valorau peste 7 miliarde de euro. Deci, toată compania valorează peste 20 miliarde de euro, şi o reducere temporară a preţului acţiunilor cu 40-50% dă o oportunitate imensă pentru cei ce vor să aibă încredere în continuare în ea. Şi asta fără a lua în calcul perspective imense din următorii ani pentru aceste companii producătoare de turbine eoliene. Şi parcă intuim că va urma în câteva zile sau săptămâni şi un anunţ cu clarificări despre problema menţionată azi, în care se va demonstra că lucrurile sunt mai puţin grave, că nu vizează produse cheie curente sau viitoare şi că cei afectaţi vor fi vizitaţi de câte o echipă de ingineri, iar compania va reveni la o evaluare aproape de cea normală. Prin urmare, deşi e supoziţie subiective, tindem să credem că mai degrabă cheia se ascunde aici, în piaţa acţiunilor şi strategii de preluare a acestora, decât în vreo problemă de inginerie atât de gravă, precum se anunţă acum.
0
3,791
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!