Un recall al camioanelor electrice Tesla Semi indică cât de puţine sunt fabricate, de fapt

21 Iunie 2023, 18:09
Redacţia PiataAuto.md
Tesla a lansat camionul electric Semi la 1 decembrie 2022, într-un eveniment de mare rezonanţă, care venea să marcheze împlinirea unei promisiuni de multe ori amânate. Atunci, la lansare, se anunţase că prima partidă de camioane va ajunge la cei de la PepsiCo, după care s-a aflat că acestea urmau să transporte chipsuri uşoare la distanţe lungi şi băuturi mai grele doar la distanţe scurte. De atunci şi până în prezent, la mai bine de jumătate de an depărtare, Tesla aşa şi nu a publicat informaţii şi date tehnice detaliate despre camionul său electric, şi nici nu a anunţat cifre de vânzări sau de producţie. Totuşi, un nou recall anunţat şi documentele aferente din birocraţia obişnuită a rechemărilor în service dau un indiciu interesant despre cât de puţine camioane electrice Tesla Semi se fabrică, de fapt.
Astfel, primul recall anunţat de Tesla data cu luna martie şi se referea la module de frână. În actele acelei rechemări în service se menţionau că sub incidenţa ei cad camioanele produse între 30 noiembrie şi 28 februarie, în număr de 35 de vehicule. Practic, acest număr era egal cu cele 36 de camioane anunţate de Tesla pentru primul său client, PepsiCo.
Acum Tesla a mai depus acte pentru o nouă rechemare în service privind un update de soft, care să rezolve o problemă cu atenţionarea uneia dintre uşi, menţionându-se că sunt incluse în rechemare camioanele produse între 30 noiembrie şi 15 martie, deci cu 15 zile mai mult. Numărul de camioane menţionate e de 36. Asta înseamnă că în jumătate de lună, Tesla a mai produs un singur camion nou. Iar asta ar însemna maxim două camioane produse lunar, o cifră infimă faţă de numărul de maşini pe care-l produce Tesla şi faţă de ţinta de 50.000 camioane, anunţate de Tesla la sfârşitul anului trecut pentru 2024, deci pentru anul viitor.
Se pare că Tesla produce aproape în întregime manual aceste camioane, având capacitate de a produce cam 5 pe săptămână. Dar nici măcar această capacitate nu e utilizată în prezent. Deci, e cumva clar că până când acest camion nu va ajunge pe o linie de asamblare automatizată, cifrele mari de producţie vor rămâne doar o promisiune amânată. Volvo produce deja camioanele sale electrice pe aceeaşi linie cu cele diesel, iar Mercedes se pregăteşte s-o facă din 2024. Tesla a anunţat că ţinteşte să facă acest lucru de la sfârşitul anului 2023. Până atunci, s-ar putea să numărăm la degetele unei singure mâini numărul camioanelor electrice fabricate lunar de Tesla.
0
1,023
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!