(VIDEO) Cât de dificil era să conduci un camion Iveco Turbostar cu motor V8 din anii 90

23 Iunie 2023, 16:33
Redacţia PiataAuto.md
Multe din mărcile de camioane au avut modele excelent concepute la nivel ingineresc şi foarte durabile în exploatare prin anii 80-90. Iveco a avut şi el un camion care poate pretinde la titlul de fi unul din cele mai renumite din istoria sa, legendar chiar. Îi spunea Iveco Turbostar şi a fost produs între anii 1984 şi 1993, având un succes fenomenal la vremea sa, cu peste 50.000 camioane produse. Iar un jurnalist italian a reuşit să găsească un exemplar bine conservat până în zilele noastre, pe care l-a explorat şi condus, descoperind cât de diferit şi de dificil era să fii şoferul unui asemenea camion, acum 30-40 de ani.
Aşa cum îi sugerează numele, camionul era unul turboaspirat, într-o epocă în care tendinţa turboaspirării abia se făcea impusă în lumea camioanelor. Existau motoare cu 6 cilindri în linie, dar şi un motor V8 turbo, de 17,2 litri, care dezvolta 420 CP. Pentru acele timpuri, era un motor cu o putere din belşug, care punea acest camion printre liderii asfaltului, cu un potenţial enorm de urcare a oricărui deal, cu orice grad de încărcare.
Mai târziu, însă, către anii 90, acest motor a primit şi intercooler, nu doar turbosuflantă, şi şi-a crescut puterea la 476 CP, fiind pus pe versiuni numite Turbostar Special sau Turbostar 190-48. Anume o asemenea versiune de 476 CP e condusă în video-ul de mai jos. Motorul mai livra şi peste 2.000 Nm, deci, la volanul lui, erai un adevărat rege al traseului.
Totul se întâmpla într-o perioadă în care producătorii de camioane erau într-o adevărată luptă a puterilor tot mai mari pentru motoarelor lor. Mercedes domina, dar motoare de peste 450 CP aveau deja şi Scania, şi Volvo, şi MAN. Aşa că Iveco a vrut să se impună cu noul motor de 476 CP, care a primit nu doar un intercooler, şi ci turbine noi gigantice, două la număr, câte una pentru fiecare bloc cilindric, o pompă de injecţie nouă. Astfel, producătorul italian şi-a atins scopul şi a creat noul camion-vedetă al acelor timpuri.
Cât de uşor e să-l conduci în zilele noastre? Ei bine, depinde cât de familiarizat eşti cu mânuirea unei cutii manuale cu 16 trepte, cu 8 din ele inscripţionate pe levier şi o manivelă adiţională, pentru a intra şi-n zona treptelor adiţionale, încă 8 la număr. Cei care conduc camioane cu cutii automate în zilele noastre şi n-au prins asemenea cutii ar putea avea un coşmar. Dar ele erau normalitate absolută în acele timpuri, şi, de fapt, încă mai există pe unele modele.
Sunetul motorului V8 clasic de Iveco e magnific, însă, şi reprezintă savoarea condusului. Iar forţa cu care urcă dealurile cele mai pronunţate e fascinantă, chiar şi atunci când e condus în zilele noastre. Nu în zadar acest Iveco Turbostar era adorat mai ales de şoferii care aveau rute frecvente în munţii Alpi sau Apenini.
Vezi mai jos explorarea şi condusul jurnalistului italian al acestui Iveco Turbostar 190-48. Poţi include subtitrele cu traducere automatizată în engleză sau altă limbă dorită din comenzile player-ului.
1
6,817
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!