Acesta e un Hummer EV electric în versiune militară, conceput pentru a convinge armata să-l cumpere, datorită câtorva avantaje esenţiale

3 Iulie 2023, 11:30
Redacţia PiataAuto.md
Cu toţii ştim că pe lângă Hummer-ele civile, cândva existau şi Humvee-uri militare, ba chiar ele apăruseră primele, înaintea celor civile, fiind create de divizia militară a celor de la GM. Acum, dacă numele Hummer a revenit sub forma unui model complet electric, cu performanţe ameţitoare, cei de la GM s-au gândit că i-ar putea convinge şi militari să cumpere o versiune special adaptată pentru ei.
Vehiculul militar, creat deocamdată cu statut de prototip pentru a convinge armata să-l ia în considerare pentru eventuale teste, iar apoi şi pentru achiziţie, are acelaşi sistem de propulsie electrică şi aceeaşi baterie uriaşă de pe Hummer EV! Asta înseamnă o baterie cu 247 kWh capacitate totală şi 212 kWh capacitate netă, care cântăreşte doar ea cât o Toyota Corolla, dar şi un sistem de propulsie cu până la 1.000 CP.
Foto: Hummer EV în versiune civilă

Totuşi, dacă Hummer EV civil cântăreşte la gol cam 4,4 tone, cel militar are şanse să fie un pic mai uşor, întrucât are o caroserie uşurată, fără portiere şi fără acoperiş clasic. Autorii versiunii militare mai spun că acesta e dotat cu suspensie cu arcuri şi amortizoare durabile, cu roţi mai practice de offroad, cu frâne capabile să reziste condiţii mai dure şi cu tot soiul de scuturi regândite, pentru protecţie şi pentru unghiuri de atac şi degajare mai bune.
Acum foarte mulţi dintre noi ar putea spune cu scepticism că o asemenea maşină electrică n-ar avea ce căuta în dotarea militarilor, pentru că în condiţii de luptă nu există posibilităţi de a o încărca, şi această ar putea rămâne fără energie într-un moment nepotrivit. Ultima remarcă e valabilă şi pentru o maşină cu combustibil tradiţional, iar logistica alimentării vehiculelor militare a fost întotdeauna o specialitate aparte, care trebuie să ţină cont de condiţiile de luptă şi acces la rute logistice. Dar pentru celelalte remarci, există mult mai multe avantaje ale acestui Hummer EV decât am putea crede şi, de fapt, armata americană a cumpărat deja câteva exemplare civile de Hummer EV pentru a le testa din proprie iniţiativă, şi tocmai de asta cei de la GM Defense s-au gândit să vină şi cu un model personalizat. Care sunt aceste avantaje?
Foto: Un vehicul GM Defense de talie similară, dar cu propulsie cu combustie

Un Hummer EV electric poate ajunge silenţios într-o zonă cheie pe câmpul de luptă, având mai mari şanse de a se face neobservat, în primul rând. În al doilea rând, acesta are o putere imensă şi poate dispărea dintr-un loc periculos mult mai repede, cu şanse mai mici de a fi reperat de inamici. Şi, în alt treilea rând, bateria sa imensă de 212 kWh capacitate netă poate servi drept sursă excepţional de preţioasă de electricitate pe câmpul de luptă sau în apropiere de linia frontului, unde ar putea livra electricitate spitalelor mobile la fel de silenţios, sau unor utilaje adiţionale. Eventual, un Hummer Ev electric cu o baterie atât de mare ar putea fi transformat într-o ambulanţă silenţioasă, care poate să alimenteze la bord echipamente mult mai variate pentru salvarea de vieţi. Aşa că numărul avantajelor e mult mai mare decât cel al dezavantajelor în acest caz.
0
2,765
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!