Salt tehnologic la AvtoVAZ: producătorul rus a început a produce Lada Granta cu sistem ABS

18 Iulie 2023, 09:58
Redacţia PiataAuto.md
De mai bine de un an încoace, în Rusia nu se mai fabricau modele Lada cu ABS, pentru că, odată cu invazia Rusiei în ţara vecină, producătorii internaţionali au plecat fie benevol din ţară, fie forţaţi de sancţiuni, iar compania germană Bosch, care e co-inventatorul şi deţinătorul proprietăţii intelectuale pentru sistemele ABS, nu le-a mai furnizat celor de la Lada asemenea sisteme. Anterior, AvtoVAZ, la fel ca şi majoritatea producătorilor ruşi, primeau sisteme ABS de la o fabrică Bosch din oraşul Samara, Rusia.
Ei bine, după ce Bosch a încetat să mai furnizeze componente şi a plecat de pe piaţă, iar stocurile de sisteme achiziţionate anterior s-au epuizat, AvtoVAZ a trecut la asamblarea maşinilor fără ESP şi fără ABS, ba chiar şi fără airbag-uri. Sigur, roţile unei maşini fără ABS se blochează complet la frânare intensă şi pot lipsi şoferul de posibilitatea de a face manevre în timpul frânării, dar asta nu mai era important pentru Lada.
Acum, după mai bine de un an, cei de la Lada spun că au reluat producţia lui Granta cu sistem ABS. Sistemul ABS va fi disponibil pe dotările superioare ale lui Granta, de la Classic în sus.
Sistemul nu vine direct de la Bosch de această dată, ci de la o fabrică locală, localizată în Kostroma, numită Itelma. Totuşi, cei de la Itelma spun că au fost „licenţiaţi” să producă local sisteme ABS şi ESC, iar marea întrebare este dacă tot Bosch le-a oferit această licenţă sau nu. Pentru a afla răspunsul la această întrebare am trimis o solicitare celor de la Bosch, şi vom reveni cu o actualizare la acest subiect atunci când obţinem un răspuns oficial.
1
17,436
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!