Toyota lansează un program prin care readuce exemplarele GT86 la starea de nou pentru proprietarii din Japonia

31 Iulie 2023, 13:05
Redacţia PiataAuto.md
Mai rar se întâmplă în zilele noastre să auzim că un producător auto şi-ar dori ca posesorii să-şi păstreze cât mai mult maşina pe care o au în exploatare poate de 10-12 ani, în loc să vină din nou în showroom după alta nouă. Însă Toyota face exact asta în Japonia pentru proprietarii modelelor GT86 şi GR86, propunându-le să le readucă acestora maşinile la starea de noi, printr-un program numit 86Re.
Modelul GT86 a fost lansat în 2011, ca un model sport cu tracţiune spate şi motor boxer, disponibil şi cu o cutie manuală, pentru a readuce emoţia şi a readuce accesibilitatea printre maşinile sport. Astfel, primii proprietari au deja 12 ani de exploatare, iar Toyota s-a gândit să le creeze un program de reanimare a acestor maşini, cu ideea de a le readuce la condiţia mecanică identică celei pe care o avea când erau noi, abia ieşite din uzină.
Astfel, proprietarii îşi pot aduce maşinile la Toyota, iar producătorul nu va face doar o mentenanţă tehnică obişnuită, ci va inspecta motorul în profunzime, curăţindu-l complet de orice depunere interioară, schimbând supapele la nevoie, recalibrând arborii cu came şi distribuţia, dar şi bielele şi arborele cotit, şi măsurând totul cu exactitate, astfel încât să se asigure că toate componentele motorului ar geometria şi etanşarea perfectă, şi sunt impecabil de curate, ceea ce va garanta funcţionarea ireproşabilă.
Aceleaşi verificări au loc şi în cutia de viteze, arbore cardanic, diferenţial şi suspensie. Se schimbă toate garniturile de cauciuc care şi-ar fi putut pierde proprietăţile, se instalează noi elemente de susţinere a motorului, se schimbă toate bucşele şi orice mai e nevoie la suspensie şi direcţie. Şi toate astea se fac cu piese de producător, de către oameni care au fost şcoliţi în construcţia lui GT86 şi mentenanţă de către cei care au creat maşina.
Astfel, la final proprietarul primeşte practic o maşină care a redevenit nouă, într-un soi de recondiţionare preventivă a acesteia, făcută de producător, menită să-i lungească viaţa şi să o facă din nou savuroasă ca-n prima zi pentru proprietar.
Preţul exact nu e anunţat şi depinde de operaţiunile care sunt necesare pentru fiecare maşină în parte, dar fanii din Japonia spun că maşinile bine întreţinute primesc acest tratament la un preţ de doar circa 2-3 mii dolari. Cele care au nevoie de intervenţii mai profunde, fireşte, generează şi costuri mai mari. Şi e important că la final, un pilot profesionist conduce maşina pe circuit şi se asigură că ea a fost readusă la condiţia iniţială de nouă, abia apoi ea fiind înmânată proprietarului.
Cât de frumos sună, nu? Să cheltui doar câteva mii de dolari pentru o recondiţionare perfectă a maşinii de 12 ani, astfel încât să o mai poţi folosi plenar mulţi ani înainte, în loc de a-ţi cumpăra alta nouă!
0
1,363
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!