(VIDEO) Fiat a lansat noul 600e, un SUV electric care promite un consum excepţional de mic

5 Iulie 2023, 10:51
Redacţia PiataAuto.md
Fiat a lansat aseară noul 600e pe acoperişul legendar cu circuit al fabricii sale din Torino, în cadrul unui eveniment major şi definitoriu pentru viitorul mărcii italiene. Noul Fiat 600e e un SUV compact electric, cel mai fascinant lucru al căruia e promisiunea unui consum excepţional de mic, apropiat de cifrele record atinse de conceptul Mercedes EQXX. Doar că acolo era vorba de un prototip aerodinamic şi uşor, în timp ce aici vorbim de un SUV de serie.
Mai exact, noul Fiat 600e debutează cu o baterie de doar 54 kWh capacitate totală şi 51 kWh capacitate netă, care va putea fi încărcată fasf charge cu 100 kW, ceea ce înseamnă că încărcarea până la 80% va dura sub 30 minute. Mai impresionant e că cei 54 kWh de electricitate ar trebui să asigure o autonomie de 400 km în regim WLTP şi una de 600 km în regim urban. Asta înseamnă un consum mixt WLTP de 12,7 kWh/100 km, cifră proprie unor sedanuri sau hatchback-uri electrice mai compacte şi mai aerodinamice de obicei, nu SUV-urilor, care consumă de obicei 16-24 kWh/100 km.
Autonomia urbană promisă de italieni e şi mai incredibilă, întrucât, ca să parcurgă 600 km cu 51 kWh de electricitate, maşina ar trebui să consume 8,5 kWh/100 km! Iar asta ar bate recordul de 8,7 kWh/100 km, atins de Mercedes EQXX, dar e drept că nu în regim urban. Dacă italienii reuşesc să asigure cu adevărat un asemenea consum pentru noul Fiat 600e, maşina lor va deveni cel mai eficient SUV electric din lume!
Se pare că una din strategii e să tempereze un pic motorul, întrucât acesta are doar 115 kW putere, sau 156 CP, iar acceleraţia de la 0 la 100 km/h e mai domoală, la 9,0 secunde. Un alt secret ar fi că puterea de 156 CP va fi oferită doar în regim Sport, în timp ce în celelalte regimuri de condus, maşina va fi mai restrictivă în putere, pentru a fi mai eficientă.
Fiat 600e are 4,17 metri lungime, iar greutatea e de 1.520 kg, bateria cântărind 339 kg. Deci nu e o maşină foarte grea, dar nici extraordinar de uşoară la 4,17 metri lungime, ceea ce face cifrele de consum şi autonomie şi mai neverosimile. Noi avem impresia, totuşi, că italienii ori au greşit în calcule, ori sunt prea optimişti şi realitatea va fi un pic alta cu Fiat 600e.
Interiorul e burduşit cu dotări, pe care nu le prea poţi alege foarte mult, pentru că Fiat a dorit să creeze doar 2 versiuni şi să le producă în număr mare la cost mai mic — dotată şi foarte dotată. Cele două versiuni au numele de RED şi La Prima.
Şi preţurile vor începe de la o cifră moderată, de circa 29.500 euro! Cum zice Fiat, maşina electrică va fi vândută la preţul cu care alţi producători îşi vând modelele hibride!
Ah, da, şi aşa cum Fiat a promis, maşina nu va fi produsă în culoare gri sau argintie. Sunt multe culori disponibile, dar sunt mai intense şi mai vii.
Şi, în fine, Fiat a mai creat şi un video cu acest noul Fiat 600, în care figurează şi Leonardo DiCaprio, pentru a ne face să înţelegem mai bine filosofia modelului.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
3,252
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!