(VIDEO) Un norvegian a încercat să parcurgă 1000 km cu un Nissan Leaf de 10 ani vechime şi a trebuit să încarce la fiecare 40-50 km

22 Iulie 2023, 11:29
Redacţia PiataAuto.md
Prima generaţie Nissan Leaf, cea produsă acum 8-12 ani, cu o baterie de doar 24 kWh, pare astăzi foarte expirată ca tehnologie, având capacitate mică de stocare, lipsă de management termic a bateriei şi performanţe slabe. Dar e curios să vedem cât de mult a degradat bateria acesteia şi autonomia în doar 10 ani, o vârstă la care maşinile cu motoare diesel sau pe benzină ar fi încă absolut capabile de performanţe similare celor noi, mai ales că acest Nissan Leaf, cumpărat de un youtuber din Norvegia, nu are nici măcar 90 mii km parcurşi în istoria sa!
Youtuber-ul, specializat în teste cu maşini electrice, a încercat să parcurgă 1.000 km cu Nissan-ul său de 10 ani, pentru a vedea cât de chinuitoare va fi experienţa. Acesta a ales un traseul obişnuit de autostrăzi şi, pentru că Leaf nu prea prieteneşte cu viteza mare de autostradă, youtuber-ul i-a setat o viteză de 97 km/h pe autostradă, pentru a fi mai eficient. Cel mai deranjant lucru e că până şi în aceste condiţii de trafic liber de noapte şi viteză moderată constantă, maşina a trebuit încărcată la fiecare 40-50 km de traseu!
Şi asta chiar dacă youtuber-ul şi-a luat două baterii suplimentare şi o aerotermă, pentru a-şi încălzi habitaclul fără a folosi bateria lui Leaf, or, noaptea în Norvegia temperatura ajunge deja la 12-15 grade Celsius. Deci, dacă Leaf şi-ar fi încălzit habitaclul, nici măcar 40 km de autonomie n-ar fi fost posibili, la doar 10 ani vechime, pentru o maşină relativ bine păstrată!
Din fericire, totul a avut loc în Norvegia, acolo unde există deja staţii de încărcare peste tot, iar o autonomie de 40 km poate fi gestionată. Dar o asemenea autonime a însemnat că şoferul a trebuit să conducă printre ciifre îngrijorătoare şi alerte de baterie descărcată.
La 22:30 călătoria a pornit. Către ora 4 dimineaţa, youtuber-ul avea doar 308 km parcurşi de la start, din cauza opririlor atât de frecvente. Abia după ora 6 dimineaţa şi încă două opriri de încărcare s-a ajuns la 409 km parcurşi, dar deja bateria era prea fierbinte de un asemenea regim de exploatare, aşa că maşina a mai necesitat o pauză mai lungă de aşteptare, întrucât nu mai putea încărca la fel de rapid. Şi asta în condiţii de 12-15 grade afară. Probabil în condiţiile verilor noastre, efectul de supraîncălzire ar fi venit după a 2-3 încărcare.
Vezi întreaga experienţă chinuitoare de la 0 la 409 km în video-ul de mai jos, în timp ce o continuare e promisă pentru zilele următoare.
0
11,868
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!