Amazon a cumpărat un centru de date care va fi alimentat 100% din electricitatea produsă de o centrală nucleară alăturată

6 Martie 2024, 17:47
Redacţia PiataAuto.md
Centrele de date sunt o componentă inalienabilă şi, de fapt, tot mai importantă a infrastructurii actuale de date şi tot ceea ce înseamnă servicii digitale şi internet, dar de multe ori nu conştientizăm cât de mare e consumul de energie al centrelor de date mari. Şi marile companii tind să-şi asigure producţia de electricitate necesară din surse regenerabile sau cu zero CO2. Microsoft, spre exemplu, a decis de curând să instaleze panouri fotovoltaice cu o putere totală apropiată de necesarul unei ţări medii. Google a iniţiat un proiect al unei centrale geotermale în Nevada, care să asigure energia necesară pentru două centre de date apropiate. Iar acum Amazon a cumpărat un centru de date, 100% din energia căruia va fi asigurată de o centrală nucleară adiacentă!
Foto: Centrul de date Amazon, situat în vecinătatea unei centrale nucleare

Centrul de date avea până acum denumirea de Cumulus şi aparţinea companiei energetice Talen Energy din SUA, fiind localizat în nord-estul statului Pennsylvania din SUA. Odată cumpărat de Amazon, el va fi reechipat şi va fi dedicat serviciilor de cloud AWS, sau Amazon Web Services. Partea cea mai specială este că acest centru de date se află în imediata vecinătate a centralei nucleare Susquehanna, operată de aceeaşi companie Talen Energy.
Astfel, 100% din electricitatea necesară centrului de date va fi furnizată direct de centrala nuclară de alături, printr-un contract de lungă durată. Centrala Susquehanna are două reactoare nucleare, a câte 1.257 MW putere netă fiecare, deci 2.514 MW putere în total. În ultimi ani a produs anual între 19 şi 21 TWh pe an, media fiind la circa 19,9-20,0 TWh.
Din puterea de 2.514 MW, produsă de centrala nucleară, 960 MW vor fi consumaţi de centrul de date de alături, al celor de la Amazon! Asta înseamnă că centrul de date va avea nevoie constant de 76-80% din puterea produsă de unul din cele două reactoare nucleare!
Iar cifra de 960 MW consum constat echivalează cifra maximă de putere pe care o consumă întreaga Republică Moldova la orele de vârf! Deci, un singur centru de date imens pentru servicii cloud consumă cât o ţară ca Moldova!
Apelarea la energie nucleară în acest caz e cât se poate de logică, întrucât centralele nucleare pot produce o putere practic constantă de electricitate, 24 ore din 24, fără intermitenţele specifice energiei eoliene sau solare. În acelaşi timp, şi consumul centrelor de date este relativ constant, iar în acest caz, fiind vorba de o vecinătate fizică a celor două obiecte, şi pierderile de transmisie vor fi minime.
1
4,142
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!