Amenzile mai mari pentru viteză şi riscul pierderii permisului îşi fac efectul? Numărul şoferilor prinşi de radar a scăzut semnificativ în Moldova

8 August 2023, 10:21
Redacţia PiataAuto.md
De la începutul lunii iulie, în Moldova au intrat în vigoare modificări la regulamentul de circulaţie rutiere şi la codul contravenţional, care stipulează amenzi mult mai mari pentru depăşirile grave de viteză, dar şi suspendarea obligatorie a permisului de conducere la depăşiri cu 60 km/h la prima încălcare şi 40 km/h la a doua încălcare. Deşi a durat mai mult de o lună până să-şi facă efectul, statisticile poliţiei din ultimul week-end indică o scădere excepţională a numărului de şoferi prinzi la radar în Moldova, numărul acestora fiind de până la 10 ori mai mic!
Să explicăm scurt şi clar. Cei mai multe încălcări de viteză sunt surprinse în mod tradiţional în week-end, iar poliţia din Moldova are uzanţa de a publica statisticile pentru un întreg week-end în zilele de luni, anunţând câte încălcări din fiecare din categoriile principale s-au înregistrat. În ultimul week-end, cifra şoferilor prinşi de radar a fost neobişnuit de mică — de doar 211 şoferi în toată ţara. Ideal ar fi să avem zero, desigur, dar cifra de 211 e excepţional de mică dacă ne uităm la statisticile anterioare.
În săptămânile anterioare, spre exemplu, din iulie 2023, cifra şoferilor prinşi la radar pe parcursul unui week-end era de circa 1.400, cu mici variaţii.

În luna iunie 2023, la 23 iuie se raporta, de exemplu, un număr de 670 de şoferi surprinşi de radar într-o singură zi, iar în week-end-ul de la 16 la 18 iunie, se înregistraseră 1.653 şoferi depăşind limitele de viteză. .

La 29 mai 2023, pentru week-end-ul de atunci se raportau 2.082 şoferi amendaţi pentru limita viteză! Şi mai devreme, la 18 aprilie într-o perioadă mai liberă de serbători, se raportau 1.137 şoferi prinşi de radar.
Ne-am gândit că ar fi relevant să comparăm cifra din august 2023 cu una similară din august 2022. Şi am găsit că în acelaşi week-end de anul trecut, poliţia raporta 2.056 şoferi care au încălcat limita de viteză. Respectiv, dacă şi-n mai 2023, şi-n august 2022, aveam aproape 2.100 şoferi prinşi de radar per week-end, iar acum avem doar 211, avem o scădere de aproape 10 ori a şoferilor prinşi de radar în Moldova! Să însemne asta că amenzile şi pedepsele mai mari au început cu adevărat a-şi face efectul?

Înainte de a ne face concluzii finale, i-am contactat pe cei de la poliţie, pentru a-i întreba cu siguranţă dacă nu e vreo eroare în cifrele ultimului week-end, spre exemplu dacă nu s-a greşit mecanic şi cifra reală trebuia să fie de de 1.211 sau 2.110. Ni s-a confirmat că cifra de 211 e corectă, observată şi de ei la formularea comunicatului. I-am întrebat de asemenea dacă poliţia a lucrat în mod obişnuit, şi dacă cifra mai mică nu e cauzată cumva de faptul că ar fi fost mai puţini poliţişti pe trasee, implicaţi în altă parte, şi ni s-a confirmat că numărul poliţiştilor şi maniera de lucru a fost una standard, ca de obicei. Deci, din acest informaţii confirmate în mod oficial de poliţie, rezultă că avem o scădere obiectivă, semnificativ de mare, a numărului de şoferi care depăşesc viteza în Moldova şi sunt prinşi de radarele poliţiei!
1
6,218
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!