Un proprietar de Hyundai propulsat pe hidrogen a primit o factură de 104 mii euro pentru reparaţia maşinii sale în Germania

12 August 2023, 14:19
Redacţia PiataAuto.md
Un caz năucitor a fost raportat acum câteva zile de publicaţia Bild din Germania şi vizează reparaţia unui Hyundai cu sistem de propulsie pe bază de hidrogen şi pile de combustie. Germanul Till Westberg s-a pomenit cu o factură de aproape 104 mii euro pentru ca sistemul sofisticat de pile de combustibil să-i poată fi reparat!
Foto: Till Westberg şi Hyundai-ul său

Se zice adeseori că maşinile propulsare de hidrogen, prin pile de combustibil care generează electricitate din hidrogen printr-o reacţie chimică, emiţând doar vapori de apă în rezultat, iar electricitatea generată alimentează un electromotor care propulsează roţile, ar fi o alternativă mai bună decât sunt maşinile electrice cu baterii, care au nevoie de baterii, pentru producţia cărora se extrag minereuri. Şi dacă la maşinile electrice după vreo 8, 10 sau 12 ani ajungi să schimbi o baterie costisitoare, care poate costa şi 10 sau 20-25 mii euro, în funcţie de capacitatea şi tehnologia sa, atunci maşina cu propulsie pe hidrogen a neamţului a arătat că surprizele la ea pot fi şi mai uluiotoare.

Maşina sa e un Hyundai ix35 FCEV, fabricat în 2015 şi înmatriculat pentru prima dată la trecerea dintre anii 2015 şi 2016. Till, care locuieşte în Bad Homburg, la nord de Frankfurt, spune că a plătit atunci pe maşina sa 50.200 euro, şi a fost gata să rabde până şi numărul mic de staţii de hidrogen, de la casa sa până la cea mai apropiată staţie, în Wurzburg, fiind o distanţă de 114 km pe atunci! Maşina avea o autonomie de 400-500 km, şi Till se străduia să combine deplasările spre staţie cel puţin parţial cu munca sa, dar şi aşa, o călătorie directă până la staţie şi înapoi îi consuma jumătate din autonomie.
Acum în Germani sunt ceva mai multe staţii de hidrogen şi exploatarea a devenit un pic mai uşoară, spune Timp. Doar că bucuria de a avea o maşină atât de specială a derapat acum spre mâhnire. Din 2016 şi până în prezent, Tim a reuşit să parcurgă doar 83.600 km, dar sistemul său de propulsie cu pile de combustibil a cedat deja complet, şi afişează doar mesaje de erori, refuzând să mai pornească.

Văzând asta, proprietarul a transportat maşina la un service autorizat, pentru a-i fi diagnosticată problema şi a-i fi reparată maşină. Cei de la service au constatat că însuşi sistemul de pile de combustie e defect şi nu mai poate fi reparat, necesitând înlocuirea. Doar pilele de combustibil, însă, costă 84.875 euro fără tva, sau 101.001 euro cu tot cu TVA! Deci 101 mii euro e doar preţul acelui sistem care asigură reacţia hidrogenului şi generarea electricităţii! Cu tot cu manopera de puţin peste 1.000 euro şi alte câteva mici detalii, factura finală de la service a fost de 103.764,17 euro!
Proprietarul e profund dezamăgit, motiv pentru care a apelat şi la presa din Germania. El ştie că garanţia de 5 ani oferită de producător a expirat, dar i se pare revoltător oricum ca un cumpărător al unei asemenea maşini pe hidrogen, care a parcurs doar 83-84 mii km cu ea, să fie pus acum în faţa unei facturi de 104 mii euro, care înseamnă că maşina trebuie casată acum, pentru că nimeni nu va accepta vreodată să plătească asemenea sume pentru reparaţie. Cei de la Bild au căutat şi explicaţii şi li s-a spus că principala cauză e că aceste maşini au fost produse demult, în număr foarte mic, şi nicăieri nu mai sunt piese stocate pentru ele, ceea ce înseamnă că cineva ar trebui să le facă aproape manual acum. Dar, presa germană i-a luat la întrebări şi pe cei de la Hyundai, întrebându-i despre SUV-ul actual pe hidrogen din gama lor — Nexo — care ar fi costul unui sistem de pile de combustie la el şi cât ar trebuie să reziste. Au fost surprinşi să afle că până şi pentru acest model curent costul acelei piese e de 41.650 euro net sau 49.563,50 euro cu tva. Iar durata de viaţă, comunicată de Hyundai, ar fi de doar 10 ani sau 5.000 ore de funcţionare!
0
85,093
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!