(VIDEO) Alfa Romeo a lansat noua 33 Stradale, maşina care marchează revenirea mărcii italiene la gloria de altă dată

31 August 2023, 12:17
Ilie Toma
De vreo 20 de ani încoace urmărim încercări modeste ale celor de la Alfa Romeo de a-şi regăsi cursul, într-o perioadă în care păreau că şi-au pierdut busola. Au fost lansate câteva maşini superbe în acest răstimp, precum 8C Competizione sau Giulia, dar vânzările de doar câteva zeci de mii de maşini pe an ale mărcii italiene spuneau clar că Alfa Romeo e doar o umbră a ceea ce a fost cândva. De ceva timp, italienii au promis revenirea la măreţia de altă dată a mărcilor lor, de la Fiat la Lancia şi Alfa Romeo. Iar acum aceştia au lansat noua Alfa Romeo 33 Stradale, probabil cea mai curajoasă creaţie a mărcii italieneşti din ultimii 20-30 de ani. Să facem cunoştinţă, asta e maşina care trebuie să marcheze revenirea Alfa Romeo la gloria de altă dată.
Noua maşină vine să continue istoria lui 33 Stradale din anii 60, un model care era adesea numit drept cel mai frumos din toate timpurile.
Foto: Alfa Romeo 33 Stradale clasică, din anii 60

Noul model vine să reînvie şi tradiţia de altă dată de a croi caroserii personalizate pentru cumpărători, numită „fuoriserie”. Iar asta înseamnă că şi acest nou model va fi produs prin acelaşi proces de adaptări şi personalizări pentru fiecare cumpărător în parte, cu ajutorul carosierului Touring Superleggera. Din păcate, odată cu asta, aflăm că numărul de exemplare produse va fi extrem de mic — de doar 33 de bucăţi, toate fiind deja vândute! Cum să mai renască Alfa Romeo cu un model produs în doar 33 de exemplare?
E o întrebare care va rămâne fără un răspuns clar, poate doar geniul acestei maşini şi admiraţia masivă pentru ea ar fi suficientă pentru ca Alfa Romeo să redevină una din cele mai adorate mărci. Şi e adevărat că noul model are un simţ al proporţiilor similar modelelor legendare de cândva. Acesta vine şi uşi de tip foarfecă, care îl face şi mai exotic.
Dar adevărul e că şi modelul 33 Stadale din 1967 avea uşi similare, prin urmare era aproape obligatoriu ca noul model să continue această tradiţie.
Privit din lateral, noul model pare deja a fi un viitor exemplare de colecţie, căutat de cei ce-şi doresc bijuterii clasice. Arareori în zilele noastre se lansează modele noi care să pară atât de armonizate în proporţii din prima clipa, despre care să înţelegi din prima secundă că acesta vor deveni viitoare modele ce vor rezista timpului.
Cam aşa arătau proporţiile modelului clasic, de altfel.
Iar toate aceste proporţii privite din lateral ne fac să ne întrebăm dacă noua Alfa Romeo 33 Stradale a rămas un model cu motorul poziţionat median, care şi strămoşul său. Iar răspunsul e da, motorul e poziţionat tot acolo, median, în faţa axului spate.
Există şi guri de ventilare mari, unde aerul intră în zona aripilor posterioare, în spatele portierelor, şi iese prin lateral, alături de stopurile rotunde, ce amintesc de recentul concept Lancia PuRa.
Un fapt neaşteptat e că noua Lancia 33 Stradale poate avea un motor V6 twin turbo pe benzină, sau poate fi complet electrică, având şi baterii. În cazul versiunii pe benzină, acolo se va regăsi motorul V6 de 2,9 litri, cu intercooler şi o putere adusă la 620 CP! Fireşte, puterea e trimisă punţii spate, printr-o cutie automată cu dublu ambreiaj, cu 8 trepte, iar puntea spate are şi un diferenţial cu alunecare limitată.
Cu o asemenea putere şi o asemenea siluetă, noua Alfa Romeo 33 Stradale atinge 333 km/h, prinzând prima sută în mai puţin de 3 secunde! Au italienii ceva cu cifra 3 la acest nou model, cu siguranţă!
Maşina are structură monococ de fibră de carbon, pentru a fi mai uşoară, şi suspensie de aluminiu. Ea are şi frâne de carbon şi ceramică, acţionate doar electronic, prin fir, fără o conexiune mecanică a pedalei cu sistemul de frânare.
În cazul versiunii electrice, ea va avea 750 CP, dar nu se spune nici câte motoare va avea, nici ce viteză maximă sau acceleraţie va prinde. Doar o autonomie de 450 km este anunţată. Am fi curioşi să aflăm câte din cele 33 de maşini din cele ce urmează a fi produse şi au fost deja vândute au fost confirmate drept electrice. Ceva ne facem să credem că cele pe benzină sunt, totuşi, majoritare în acest caz, dacă nu chiar în unanimitate.
Iar interiorul maşinii e o operă de artă separată. Putem spune simplu — este probabil cel mai frumos interior lansat pe vreo maşină cel puţin de vreo 3-5 ani încoace!
Consola centrală e o lucrare de măiestrie, cu suprafeţe metalice, cu două manivele mari şi funcţii activate nu prin touchscreen, ci prin comutatoare mari, clare şi superbe în aspect!
Creatorul acestei console ar trebui probabil să primească un premiu din partea Italiei, pentru că readuce gloria designului italian în actualitate!
Tot interiorul e superb, inclusiv volanul cu cadranele digitale de bord, inclusiv planşa, inclusiv scaunele. Oamenii de la Alfa Romeo au avut cu siguranţă inspiraţie la crearea acestei noi maşini!
Iar asta e cel mai frumos, să vedem acum, în anul 2023, maşini create cu atâta inspiraţie şi personalitate! Să vedem maşini, despre care peste 30 de ani, în 2053, se va vorbi cu expresii de genul „legendara Alfa Romeo 33 Stradale, lansată în 2023 şi produsă în doar 33 de exemplare, e una din cele mai rare şi căutate maşini de colecţie din lume, iar una din ele tocmai s-a vândut la licitaţie cu 33 milioane de dolari”. Cam atât de valoroasă e această nouă Alfa Romeo, lansată acum! Nu, acum ea va costa mult mai puţin, cu siguranţă. Dar valoarea ei peste 30 de ani cam asta va fi. Şi sperăm tare mult că şi contribuţia ei la renaşterea Alfa Romeo la gloria de altă dată va fi una similar de valoroasă!
Vezi mai jos şi un scut video lansat de Alfa Romeo cu noul model.
1
15,683
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!