(VIDEO) Aşa arată un camion românesc DAC 6x6, înzestrat cu sistem de artilerie, în acţiune în zilele noastre

12 August 2023, 19:20
Redacţia PiataAuto.md
Puţini îşi mai amintesc azi, dar România a produs camioane cu capacităţi superbe de trecere, care mai erau şi echipate cu sisteme de artilerie de producţie românească, care au evoluat în câteva iteraţii, în ceea ce cunoaştem drept sistemul de artilerie LAROM. Apogeul acestor camioane a fost cu siguranţă familia DAC 665T, cu un lansator de rachete ARPA-40, modernizat ulterior până la standarde moderne, iar asemenea sisteme LAROM încă mai fac parte din armata României, alături de HIMARS. Un asemenea camion s-a făcut de curând remarcat în acţiune, direct în teren, la vecinii noştri.
E un video ce pare a fi filmat la 2 august, sau în ziua anterioară, undeva pe câmpul de luptă din Ucraina, el fiind distribuit iniţial de publicaţia Unian. Acţiunea camionul e filmată de la o anumită distanţă, dar profilul camionul ne-a făcut să recunoaştem imediat camionul românesc DAC 665T, deşi lipsa de claritate a imaginii face un pic mai dificilă recunoaşterea. Asemenea camioane româneşti au fost donate inclusiv prin bani strânşi de la persoane fizice, sau pot veni din reexportări din alte ţări, şi nu ne-am mira dacă ar fi fost şi reparate sau reutilate din camioane mai vechi, care fuseră pensionate din armată. Într-o asemenea situaţie ca cea a Ucrainei, orice asemenea camion poate fi salvator.
Am comparat imaginea neclară de acum cu cele din articolul nostru publicat acum mai multe luni, în care povesteam despre istoria camioanelor româneşti DAC, înzestrate cu sisteme de artilerie, de la primele SR-114 Bucegi cu sisteme APR-21, până la cele care mai servesc armatei.
Sistem modernizat LAROM, din dotarea amatei României, baza pe camion 665T, dar cu inscripţie ROMAN pe el, şi cu motor MAN

Şi toate micile detalii, de la forma cabinei, amplasarea geamurilor, şi chiar construcţia lansatorului de rachete, pare să coincidă integral. Totuşi, camionul filmat acum nu pare a fi dintre cele din ultimele modernizări, făcute de România cu ajutorul israelienilor, întrucât ultimele iteraţii au lansatoare compatibile atât cu rachetele de tip sovietic Grad, cât şi cu cele israeliene de 160 mm, LAR MK-4. Ultimele camioane modernizate aveau cabină cu blindaj avansat, care aveau doar un geam mic pe lateral, lipsind cel lateral din spate. Ceea ce vedem mai jos pare a fi versiunea de până la modernizare, care poate trage doar cu rachete Grad, şi a fost produsă până spre 1995-1996.
Foto: Anume o asemenea versiune de camion DAC cu sistem de artilerie ARP-40, pare să fie cea surprinsă în video

Toate astea fiind spuse, putem constata cât de durabil a fost acest camion românesc DAC 665T, dacă a ajuns să reziste atât de mult în timp, iar acum, când situaţia de securitate a luat o asemenea întorsătură, a ajuns să servească în apărare, pe câmpul de luptă, la cel puţin 28-30 de ani după ce a fost produs!
Vezi totul în video-ul de mai jos, care e fără sunet.
0
43,109
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!