(VIDEO) Cum arată şi ce parametri are un avion Honda, cel mai accesibil din lume în categoria sa, şi cum e să zbori cu el

27 August 2023, 18:54
Redacţia PiataAuto.md
Mulţi dintre noi ar putea să fie uluiţi la auzul combinaţiei de cuvinte „avion Honda”, dar grupul industrial Honda din Japonia nu produce doar maşini, motociclete sau motoare pentru ambarcaţiuni, ci şi avioane în toată legea, fiind specializat în avioane mici, private. Există câteva variaţii de modele, cu preţuri de bază cuprinse între 5 milioane de dolari şi 6,5 milioane, iar asta face din ele modelele cele mai accesibile în calitate de avion privat care să fie pilotat de un tandem de piloţi profesionişti.
În contextul în care am vorbit recent despre avioane electrice, în special despre modelul Heart ES-30, care e pregătit pentru anul 2028 şi care va avea 30 pasageri la bord, fiind capabil de o autonomie de bază de 200 km şi încă 200 km de rezervă, şi totodată menţionam acolo că majoritatea avioanelor electrice dezvoltate în prezente sunt mici, în clasa aeronavelor cargo compacte sau ale avioanelor private mici, e interesant să descoperim că şi acest avion Honda are dimensiuni foarte mici, fiind conceput pentru autonomie relativă mică faţă de standardele aviaţiei, şi mai ales o greutate redusă.
Avionul celor de la Honda, numit oficial Honda Jet, numit şi HA-420, are doar 4-5 locuri la bord pentru pasageri, plus doi piloţi în cabină şi poate zbura cu o viteză de croazieră de 420 de noduri, de unde i se trage şi denumirea, cifră care e echivalentă cu aproximativ 780 km/h.
Avionul are doar 12,99 metri lungime şi o anvergură a aripilor de 12,12 metri. E propulsat de două motoare cu reacţie montate într-un mod curios, cu o structură ce porneşte de la aripi până spre ele, pe plan vertical. Ele lasă impresia că sunt susţinute şi de fuzelaj, dar nu e aşa, de fapt motoarele nu contactează cu structura fuzelajului. Acest detaliu e un soi de semnătură vizuală a modelului. Motoarele sunt de model GE Honda HF120, creare de General Electric împreună cu Honda şi produse la o fabrică GE Aerospace din SUA.
Acestea au câte 9,12 kN forţă fiecare, iar împreună adună 18,24 kN. Pentru comparaţie, primul avion cu reacţie fabricat în România, IAR-93, avea două motoare a câte 17,79 kN fiecare în versiunea iniţială fără post combustie şi 22,24 kN în versiunea ulterioară cu post combustie. Dar IAR-93 era uin avion militar, care avea nevoie de agilitate maximă, în timp ce avionul Honda e unul civil, făcut pentru confort, eficienţă şi comoditate.
Foto: IAR-93 Vultur

Ei bine, vorbind de autonomie, avionul Honda Jet are o autonomie IFR de 2.265 km, ceea ce nu e foarte mult, dar judecând după dimensiunile sale, e un raport foarte bun. Practic, cu acest avion se poate zbura direct din Bucureşti până în Barcelona sau din Chişinău până în Paris, fără escale. Dacă cel transportat vrea să zboare mai departe, e nevoie de a face escale pentru realimentare.
Partea şi mai curioasă e greutatea avionului. Greutatea sa proprie e de circa 3.270 kg, o cifră comparabilă cu greutatea unor SUV-uri electrice din zilele noastre, precum Rivian R1S, de exemplu. Hummer EV, de exemplu, e cu peste 1 tonă mai greu decât acest avion, la gol!
Avionul Honda mai poate lua la bord 1.290 kg de combustibil, ceea ce înseamnă cam 1.612 litri. Asta înseamnă un consum mai mult decât acceptabil de vreo 70-75 litri/100 km, dacă ar fi să transpunem în distanţe şi unităţi de măsură terestre! Pentru un avion, cu două motoare cu reacţie, nu e deloc rău!
Sarcina utilă a avionului, exceptând rezervoarele pline, ar fi de vreo 630-700 kg, dar întotdeauna dacă distanţa de parcurs e mai mică, atunci se pune mai puţin combustibil în rezervoare şi sarcina la acest capitol poate creşte. Oricum, cu tot cu masă proprie, combustibil, oameni şi bagaje la bord, greutatea maximă de decolare a avionului Honda e de 4,8 tone, deci mai puţin decât cântăresc bateriile avionului electric Heart ES-30!
Ei bine, şi pentru că Honda are şi experienţă de producţie de maşini, carlinga avionului aminteşte inevitabil de planşa de bord a unei maşini, cel puţin în partea sa superioară. În video-ul de mai jos, un pilot cu experienţă a avut ocazia de a fi pasager într-un asemenea avion privat Honda, pilotat de alţi doi colegi de-ai săi. Acesta a filmat întreaga experienţă, care poate fi văzută mai jos.
1
4,675
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!