(VIDEO) Cum se întâmplă accidentele pe serpentinele de pe traseul Hânceşti-Chişinău, în Moldova

3 August 2023, 08:53
Redacţia PiataAuto.md
Dacă ieri am analizat un accident elocvent, produs pe serpentinele de lângă Peresecina şi surprins de o cameră de bord, astăzi avem un alt video, tot de pe o cameră de bord, dar surprins de această dată într-o altă zonă cu serpentine renumită din Moldova, unde se produc cam la fel de frecvent accidente rutiere grave — traseul Hânceşti-Chişinău. Incidentul surprins în imagini a avut loc acum 3 zile, dar arată foarte reprezentativ cum se întâmplă accidentele pe acest traseu din Moldova.
Cei care merg frecvent pe acest traseu ştiu că o parte din accidente se produc din cauza felului în care se intră în curbe, iar o altă parte din cauza ignorării marcajelor, în special cele din mijlocul drumului, care delimitează două benzi când pe unul din sensuri, când pe celălalt. De obicei, sunt două benzi pe partea care urcă în altitudine, pentru a se putea depăşi camioanele mai lente, şi un sens pe partea care e în coborâre. Totuşi, incidentul din imagini ţine de modul în care se intră în viraje.
Autorul filmării circula pe banda sa, când un Opel Zafira şi-a pierdut aderenţa şi a intrat pe banda sa de circulaţie, fiind la un pas de a provoca un accident frontal. Din fericire, cu o sincronizare de o fracţiune de secundă, autorul filmării a reuşit să plece din calea traiectoriei Opelului şi să evite accidentul. Opelul, la rândul său, a derapaj în continuare şi a ajuns să se oprească exact pe marginea şanţului, evitând la limită un accident grav. De ce s-a produs acest incident, aşadar?
Simplu spus — viteză neadaptată condiţiilor de drum şi specificului maşinii. Se poate observa carosabilul ud, de după ploaie, iar asfaltul are textură variabilă, odată cu ea variind şi aderenţa. Având anvelope de vară, eventual nu tocmai cele mai bune, e destul de uşor să pierzi aderenţa din cauza forţei centrifuge, mai ales când centrul de greutate al maşinii e mai mare.
Deci, aici pare a fi în primul o combinaţie de viteză şi anvelope, la care s-a mai adăugat un pic şi centrul de greutate al monovolumului, mai înalt şi mai deplasat spre faţă, care lasă puntea spate mai uşoară. Iar dacă privim de câteva ori imaginile în momentul de înainte de derapaj Opelul pare să-şi apese partea frontală, ca în cazul unei frânări bruşte, care a lăsat puntea spate fără forţă de apăsare şi astfel a dus la pierderea aderenţei. Iar în rezultat, maşina a şi intrat în derapajul nedorit, fiind la un pas de accident frontal grav iar apoi de a cădea în şanţul alăturat. Din fericire, totul s-a trecut cu bine de această dată.
Vezi totul în video-ul de mai jos.

Sursa video: Telegram / StopHam Moldova
1
5,376
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!