Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Salariu de 750-1000 euro pentru şoferii camioanelor care transportă gunoi în Chişinău, dar şi dificultăţi în operare din cauza traficului şi maşinilor parcate

1 August 2023 - 19:18
Redacţia PiataAuto.md
În viaţa oricărui oraş, există funcţii vitale, care sunt asigurate aproape pe neobservate, şi de obicei, cu cât mai neobservate sunt, cu atât mai bună e organizarea. Una din aceste funcţii, fără de care niciun oraş n-ar putea exista în condiţii civilizate, e evacuarea gunoiului. Unul din activiştii din Chişinău, Alexandru Ciolacu, a mers la regia Autosalubritate din Chişinău şi a petrecut o tură cu un echipaj de pe un camion colectează şi transportul gunoiul. A aflat multe lucruri interesante din perspectiva celor care fac această muncă, inclusiv că salariul unui şofer de camion de gunoi din Chişinău e de 750-1.000 euro net.
Regimul de muncă, însă, e unul foarte deplasat spre orele matinale, cu trezire la ora 4 dimineaţă şi muncă ce începe uneori la ora 5, dar care adeseori sfârşeşte deja la ora 13-14. Ulterior, vine şi a două tură, iar cei care încep la această oră, termină munca seara, însă numărul echipajelor de seară e mai mic, de obicei.
Şoferul, pe nume Marcel, spune că e mulţumit de salariu şi condiţiile decente de muncă şi e întotdeauna să vezi că oamenii care îndeplinesc asemenea funcţii vitale într-un oraş pot spune că sunt satisfăcuţi de condiţiile în care muncesc.
Dar, fireşte, există şi dificultăţi, iar ele sunt create mai ales de traficul intens, cu şoferi care nu iau în considerare maniera specifică de operare a unui camion de gunoi. De asemenea, în ultimul timp şi conducătorii de trotinetă sunt o sursă de pericol lângă camioanele de gunoi.
Cea mai mare problemă o creează, însă, maşinile parcate în zonele unde stau tomberoanele de gunoi. Încă se mai întâmplă ca unii şoferi să-şi lase maşinile acolo, iar uneori evacuarea gunoiului devine imposibilă de la acele tomberoane din această cauză.
Oricum, video-ul de mai jos arată o faţă mai puţin văzut a acestei munci, inclusiv şi ce se întâmplă ulterior cu gunoiul colectat, care ajunge la fabrica de sortare şi reciclare a gunoiului. Deocamdată camioanele care ar colecta separat gunoiul sortat sunt o raritate în Chişinău, din păcate, iar sortarea se face în mare parte centralizat, la acea fabrică din zona străzii Uzinelor.
Vezi totul în reportajul de mai jos. Poţi include subtitre cu traducere în română pentru părţile în care autorul video-ului vorbeşte în rusă. Şoferul de camion vorbeşte în română.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter