(VIDEO) Scania a creat un camion electric cu 100 metri pătraţi de panouri fotovoltaice, pentru încărcarea bateriilor de la soare

31 August 2023, 16:02
Redacţia PiataAuto.md
Scania a dezvăluit astăzi un camion hibrid la origine, dar convertit să opereze preponderent în regim pur electric acum, unicitatea căruia e în faptul că acesta are panouri fotovoltaice, integrate pe remorca sa, care-i permit să-şi încarce cel puţin parţial bateriile şi de la soare. Crearea acestui camion a avut loc în colaborare cu universitatea Uppsala şi câteva companii producătoare de panouri fotovoltaice, iar parametrii tehnici ai acestuia sunt cât se poate de interesanţi.
Semiremorca de 18 metri lungime a acestui camion Scania a fost echipată cu 100 metri pătraţi de panouri fotovoltaice. La lăţimea sa de un pic peste 2 metri, e clar că 100 metri pătraţi nu au avut cum să încapă doar pe partea de sus a remorcii, ci şi pe cele laterale.
Panourile fotovoltaice însumează o putere maximă de 13 kW, iar în condiţiile de soare limitat din Suedia, acesta produc anual 8.000 kWh de electricitate, pe care o pun în bateriile camionului. La origine, acest camion era unul plug-in hibrid din gama actuală a Scania, cu o baterie de 100 kWh la bord pentru rulare în regim electric pe o distanţă de sub 100 km, dar producătorul şi cercetătorii universitate au echipat acum semiremorca cu încă 200 kWh de baterii, astfel încât au adus capacitatea totală la 300 kWh, iar acest camion ar putea astfel să parcurgă 250 km şi mai mult în regim pur electric, fără a fi nevoie să-şi pornească motorul diesel de care dispune. Fireşte, la necesitate bateriile pot fi încărcate şi de la priză, dar marele avantaj e în cei 8.000 kWh pe care-i primeşti anual gratuit, de la soare, prin panourile fotovoltaice. Într-o ţară mai însorită, precum Spania, producătorul suedeze spune că panourile ar fi de două ori mai productive şi ar putea produce 16.000 kWh de electricitate anual.
Cei de la Scania spun că 8.000 kWh sunt suficienţi pentru 5.000 km parcurşi pur electric, iar 16.000 kWh, în condiţiile unei ţări însorite din aceleaşi panouri, ar fi suficienţi pentru 10.000 km parcurşi anual pe baza energiei solare! Desigur, un camion parcurge în mod normal o distanţă mult mai mare, dar, totuşi, 10 mii de km anual din energia gratuită a soarelui, pe panouri integrate frumos pe remorcă, nu e ceva de neglijat!
Vezi mai jos şi un video cu acest camion nou cu panouri fotovoltaice.
0
27,636
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!