Energia solară şi eoliană a marcat recorduri de producţie şi contribuţie în reţea în Texas, statul cu cel mai mult petrol din SUA

30 Septembrie 2023, 16:45
Redacţia PiataAuto.md
Texas e statul american cu cele mai mari zăcăminte cunoscute de petrol şi cu cea mai mare producţie curentă de petrol şi produse derivate, iar această structură a economiei sale a determinat un scepticism mai mare faţă de maşinile electrice şi energia regenerabilă o bună perioadă de timp. Dar în ultimul deceniu, până şi Texas trece prin transformări grandioase, de la fabrica Tesla localizată aici până la creşterea incredibilă a capacităţilor de producţie a energiei regenerabile, atât solare, cât şi eoliene. Se pare că Texas urmează exemplul Norvegiei, care e un mare producător mondial de petrol, însă îl exportă pentru alţii, în timp ce în interiorul ţării are producţie 100% regenerabilă, iar maşinile electrice domină pe străzi.
Foto: Parc de panouri fotovoltaice din Texas

Consiliul de Rezilienţă Energetică din Texas a publicat de curând datele foarte aşteptate despre producţia şi consumul energiei electrice din ultimele 3 luni, care cuprindeau şi perioada verii. Cifrele erau foarte aşteptate, pentru că vara lui 2023 a fost declarată drept cea mai fierbinte din toată istoria din Texas, iar consumul generat de aparatele de aer condiţionat se aştepta să fi marcat cifre record, iar la consum mai contribuie acum şi maşinile electrice.
Aceste cifre de consum, dezvăluite acum, au fost aproape de cele estimate şi au confirmat noi recorduri. Însă marea surpriză a venit de la cifrele de producţie pe care le-au înregistrat sursele regenerabile în Texas şi contribuţia lor în totalul reţelei. Dacă în vara lui 2019, spre exemplu, electricitatea de la centrale solare mari aducea o contribuţie de doar 500 MWh lunar pe timp de vară, sau 1% din consumul reţelei, acum aduce 3,9 GWh lunar, ceea ce constituie deja 8% din consum.
Un alt parametru interesant e cel al contribuţiei energiei solare în orele de vârf, ore care nu coincid cu orele de vârf în producţia eoliană. Chiar şi aşa, pe timp de vară doar energia din surse solare a adus o contribuţie de 13,8% în reţea şi a fost constant la peste 10%, în unele zile chiar şi la peste 16%. Efectiv vorbind, toate recordurile de consum care au fost înregistrate au fost acoperite de energia solară, ba chiar a trebuit produsă mult mai puţin electricitate din alte surse, datorită creşterii substanţiale a surselor de energie regenerabilă. Atât de substanţiale, încât Texas, cel mai bogat stat în petrol din SUA, a ajuns statul numărul 2 în producţia de energie solară din SUA, după California!
Spre exemplu, în ziua de 10 august s-a înregistrat recordul de putere necesară pentru consum în reţea, de 85,46 GW la nivelul întregului Texas (stat care e puternic industrializat şi e mai mare ca suprafaţă decât Germania în Europa). În aceeaşi zi, energia din surse solare livra în reţea o putere de 10,43 GW! Ca să înţelegem ce înseamnă 10,43 GW furnizaţi doar de energia solară în reţea, România a înregistrat recent un consum de 6,0 GW în orele amiezii, acum o săptămână. Moldova are de obicei 0,6-0,7 GW consum în orele amiezii. Deci, cifra din Texas e aproape dublă decât tot necesarul întregii Românii la orele amiezii sau cât 15 ţări ca Republica Moldova!
În acelaşi timp, în August energia eoliană din Texas a mai atins o putere de 9,55 GW pe 10 august, deci aproape cât şi energia solară şi totodată cu 2,2 GW mai mult decât recordul de anul trecut. Iar la nivelul întregii perioade, aceste două surse de electricitate au contribuit cu 85% din tot necesarul suplimentar de energie în orele de vârf, faţă de producţia lineară din orele minime! Deci şi Texas a ajuns aproape de punctul în care e şi Australia, când îşi acoperă aproape toată diferenţa dintre maxim şi minim cu energie regenerabilă. Iar de aici încolo urmează capacităţi noi de stocare şi înlocuirea şi a formelor de generare care asigură acel minim de fundal.
Se pare că energia regenerabilă e noua mină de aur în lumea mare, iar cei care o vor înţelege şi dezvolta primii, vor avea beneficii economice şi ecologice uriaşe. Dacă până şi Texas a ajuns într-un asemenea moment de recorduri multiple, atunci scepticii pur şi simplu nu prea mai au argumente.
0
5,422
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!