Toyota Land Cruiser 70 clasică, produsă până în prezent, e importată şi în România de o companie din Dâmboviţa

5 Septembrie 2023, 17:54
Redacţia PiataAuto.md
Săptămâna trecută, publicam un articol cu video în care figura o Toyota Land Cruiser 70 clasică, dar produsă până în prezent, şi spuneam că în unele ţări ale lumii acest model legendar mai este vândut. Dădeam exemplul ţărilor din Orientul Mijlociu, al Australiei şi al maşinilor livrate către tot soiul de corpuri diplomatice şi misiuni umanitare, or, aceste offroader-e clasice sunt printre ultimele din lume, care mai sunt construite în spiritul indestructibilităţii şi simplităţii în intervenţia la el. Iar în comentarii mai mulţi cititori ne-au indicat că şi în România există o companie, care importă acest model de Toyota Land Cruiser 70 şi derivatele sale, printr-o procedură complexă, dar posibilă. Aceste informaţii ne-au intrigat şi am căutat această compania, pentru a-i întreba pe cei de acolo dacă este adevărat şi cum are loc un asemenea import, în condiţiile în care showroom-urile Toyota nu vând şi nu preiau comenzi pentru acest model în România.
Ei bine, totul s-a confirmat. Această companie într-adevăr există, fiind localizată în judeţul Dâmboviţa, în Viforâta, comuna Aninoasa, situată lângă oraşul Târgovişte, şi are numele de „Vehicule Speciale” SRL. Cei de acolo ne-au confirmat că ei importă Toyota Land Cruiser 70 clasică în 4 variaţii de caroserie — 76 (cea obişnuită cu 5 uşi), 71 (versiunea scurtă cu 3 uşi), 78 (versiunea lungă cu compartiment de transportare oameni pe banchete laterale în spate) şi 79 (versiunea pick-up).
Sursa foto: landcruiser70.ro

Până de curând, când a fost anunţată o nouă motorizare turbodiesel de 2,8 litri, se putea importa doar motorizarea GRJ, cu motor pe benzină de 4,0 litri V6, aspirat natural, de 227 CP. Iar pentru a fi înmatriculată în România, această motorizare trebuia convertită la Euro 6, obţinând şi un certificat de conformitate în Germania.
Astfel, maşinile fabricate în Japonia ajung iniţial în Germania, unde primesc lucrări de adăugare a elementelor noi, care le permite certificarea la Euro 6. Apoi maşina trece inspecţia la TUV-ul german, după care primeşte certificatul de conformitate. Ulterior maşinile sunt înmatriculate în Germania, pentru o singură zi, pentru a avea o primă înmatriculare în UE, şi a trece prin procedură simplificată la importul în România.
În România, însă au existat experienţe în care RAR-ul cere şi efectuarea testului dinamic, care mai costă 3.800 lei şi durează 2 zile, făcându-se la Bucureşti. După ce se trece de toate aceste chinuri birocratice, cumpărătorul final se poate vedea fericitul proprietar al unei Toyota Land Cruiser 70 clasice, absolut noi.
Maşinile au dotările minime de siguranţă pe care le asigură fabrica şi pentru alte regiuni ale lumii, precum airbag-uri şi ABS. Dar esenţa lor rămâne a fi una simplă, cu cât mai puţină electronică, cu posibilitatea de a le repara în câmp cu şurubelniţa, iar aceste reparaţii ar trebuie să fie o raritate absolută, la cât de durabil şi legendar e modelul.
Ne-a interesat şi cât costă un Land Cruiser 70 în România. Preţurile sunt calculate separat pentru fiecare comandă, în funcţie de costuri de transport şi alte condiţii, dar în esenţă un Land Cruiser 76 cu 5 uşi porneşte cam de la 47.500-49.500 euro, la care se mai adaugă eventual proceduri RAR şi alte elemente birocratice. Costul livrării până în România ar mai fi cam 1.500 euro în plus.
Mai există opţionale cu diferenţiale blocante pe punţi, admisie înălţată, troliu şi alte dotări avansate, iar aceste dotări suplimentare mai pot cuantifica până la 10-15 mii euro în plus. Iar versiunea cu 3 uşi e ceva mai accesibilă.
Aşadar, plăcerea de a deţine o Toyota Land Cruiser 70 clasică în România trece prin ceva dificultăţi birocratice şi ajunge să coste destul de mult, dar, pasionaţii înflăcăraţi pot şti acum că cel puţin există o cale de a avea acest model legendar în România. E o companie despre care nu ştiam nici noi, care nu vinde prea multe maşini, dar totuşi, pentru pasionaţi poate fi o adevărată descoperire!
2
21,390
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!