(VIDEO) Honda a lansat primul său motor V8 de serie, de 5.0 litri, cu sistem VTEC, şi l-a montat pe o barcă

24 Septembrie 2023, 13:45
Redacţia PiataAuto.md
Honda e renumită pentru motoarele sale geniale de 4 cilindri şi am putea spune cu certitudine că a creat în istoria sa câteva din cele mai bune asemenea motoare din lume. Cei care cunosc modelele mai mari Honda ştiu că producătorul nipon are şi propulsoare V6, dar pe modelele de serie nu s-a regăsit niciodată un V8, nici măcar pe supercar-uri precum NSX. Doar bolizii Honda din motorsport au avut asemenea motoare. Acum, cei de la Honda au creat primul motor V8 care înglobează tehnologia VTEC de pe maşinile lor, doar că noul V8 nu va fi pus pe vreo maşină, ci pe o barcă, fiind lansat de divizia Honda Marine, o ramură cu performanţe excelente a celor de la Honda, care livrează motoare pentru tot soiul de ambarcaţiuni. Şi, de fapt, acest motor, cu numele BF350, va fi şi primul motor V8 semnat de Honda din toată istoria, pe care-l va putea cumpăra oricine, pentru că cele din motorsport nu erau vândute oricum.
Noul motor are o inginerie un pic bizară, întrucât, deşi are sistem VTEC, vine totodată şi cu un singur arbore cu came per bloc, în configuraţie SOHC. Acel arbore cu came va acţiona, însă, câte 4 valve per cilindru, pentru că motorul are 32 valve în total, pentru cei 8 cilindri ai săi. Cele două blocuri cilindrice sunt poziţionate la 60 grade unul faţă de celălalt, nu la 90 cum se întâmplă adeseori la motoarele V8, iar inginerii Honda spun că asta le-a permis să creeze un motor perfect echilibrat în mod natural.
De fapt, echilibrarea lui ideală pare să fi fost unul din principalele obiective în dezvoltarea acestui motor. De asemenea, Honda mai menţionează că motorul a fost gândit pentru mentenanţă uşoară şi simplă şi mai ales pentru o fiabilitate record în timp, pentru a deveni o adevărată legendă a durabilităţii. E frumos să vedem în anul 2023 un producător care face declaraţii atât de curajoase despre fiabilitatea unui nou motor al său.
Propulsorul BF350 are 5,0 litri cilindree, e aspirat natural, dar va beneficia de un regim de boost numit BLAST, care e menit să sporească imediat cuplul la turaţii joase când se doreşte o acceleraţie instantanee. Asta se face prin modificarea timpilor de aprindere şi a celor de injecţie, creându-se un amestec cu potenţial şi mai mare de combustie în interiorul cilindrului. La turaţii mari, sistemul VTEC va fi cel care modifică timpii valvelor de admisie şi permite o combustie cu şi mai mult aer în cilindri.
Puterea maximă a noului motor V8 Honda e de 350 CP, atinsă la 5.500 rpm. Nu e cel mai puternic V8 de 5,0 litri, nici printre maşini, nici în lumea bărcilor. Dar Honda a pus accent nu pe puterea maximă, ci pe acel echilibru ideal şi longevitate. Şi la cât de apreciate sunt motoarele lor deja pentru bărbi şi iahturi, credem că acest nou propulsor va deveni rapid cel mai căutat dintre ele.
Şi, apropo, pe iahturile mai mari există întotdeauna opţiunea de a monta două motoare în tandem, iar cu asemenea două propulsoare Honda, puterea va deveni de 700 CP.
Vezi mai jos şi un video publicat de Honda cu noul său motor V8.
0
8,407
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!