(VIDEO) O barcă electrică suedeză a marcat recordul mondial la cea mai lungă distanţă navigată timp de 24 ore

22 Septembrie 2023, 16:44
Redacţia PiataAuto.md
Despre bărcile electrice se crede de obicei pe bună dreptate că încă sunt abia la începuturi, având autonomie mică, un consum relativ mare şi fiind totodată limitate în dimensiunea şi greutatea bateriei pe care o pot avea la bord, pentru a-şi păstra flotanţa. Dar barca electrică suedeză Candela C-8 Polestar a reuşit de curând o performanţă de natură să spargă aceste tipare, navigând o distanţă record pentru ambarcaţiunile electrice din de 24 de ore, depăşind recordul anterior de peste 5 ori!
Acest record a fost posibil în mare parte datorită construcţiei bărcii, susţinută de aripi portante. Doar aceste structuri sunt scufundate în apă, nu şi carena propriu-zisă a bărcii, iar astfel mai puţin de 1% din suprafaţa bărcii contactează direct cu apa. Asta îi permite lui Candela C-8 să consume doar circa 20% din energia necesară altor bărci de talie similară pentru a înainta.
Iar această eficienţă în consum poate permite fie o baterie mai mică şi mai uşoară la bord, fie o autonomie mai mare cu o baterie similară. Creatorii acestei nave au decis să monteze o baterie de doar 69 kWh pe ea, mai mică decât bateria unui Hyundai Ioniq 6 de exemplu, care are 77,4 kWh brut şi 74 kWh net. Propulsia e asigurată de un motor electric de 75 kW, deci 102 CP, iar viteza de croazieră e de 22 noduri, destul de mare pentru acest tip de barcă, echivalentul a 40,75 km/h.
Autonomia oficială a bărcii e de 57 mile nautice, deci cam 105,5 km. Şi marele avantaj e că bateria poate fi încărcată fast-charge, ca şi la maşini, cu condiţia că asemenea prize fast charge să există pe mal, în parcările bărcilor.
În tentativa sa de a stabili recordul mondial, cei de la Candela au folosit din plin avantajul de a putea încărca fast-charge şi au adus o priză mobilă specială cu o baterie de mare capacitate, conectată la ea, concepută de Northvolt.
Foto: Bateria adusă pe mal pentru a încărca nava în timpul stabilirii recordului

Astfel, timp de 24 ore barca electrică a navigat 420 mile nautice, echivalentul a 777,8 km, spulberând recordul anterior pentru bărci electrice, de doar 79 mile nautice sau 146 km. Viteza de de navigare a fost chiar peste cea de croazieră şi s-a apropiat adeseori de cea maximă, până spre 27 noduri sau 50 km/h. Media zilei, însă, a fost de 17,5 noduri, din cauza timpului petrecut la încărcare. Ambarcaţiunea electrică şi-a încărcat bateriile la priza fast charge de 17 ori pe parcursul a 24 de ore, dar fără a aştepta nivelul de 100% al bateriei, pentru a folosi mai eficient timpul.
Şi pentru că în ţările scandinave preţul electricităţii este mic, costul total al electricităţii consumate timp de 24 ore pentru a stabili recordul mondial a fost de 110 euro. Cei de la Candela spun că dacă nava ar fi avut un motor diesel, ar fi consumat motorină în valoare de circa 1.400 euro pentru a parcurge aceeaşi distanţă.
Vezi în video-ul de mai jos cum a fost stabilit acest record mondial.
0
2,035
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!