(VIDEO) Proprietarul unui McLaren hibrid inundat a aflat că o baterie nouă la maşina sa costă 156 mii dolari

19 Septembrie 2023, 20:42
Redacţia PiataAuto.md
Acum aproape doi ani, ne minunam cu toţii de istoria unui finlandez care a cumpărat o Tesla Model S la mâna a doua, a exploatat-o un pic, iar când s-a pomenit că bateria e defectă şi trebuie schimbată, a aflat de la Tesla că una nouă costă peste 20.000 euro. Atunci acel finlandez a decis să-şi arunce maşina în aer în formă de protest. Ei bine, acum istoria unui proprietar al unui McLaren hibrid din SUA pare să depăşească orice record şi orice limită de imaginaţie, întrucât McLaren i-a cerut acestuia 156 mii dolari pentru a-i înlocui bateria maşinii. Şi-n acest caz nici măcar nu e vorba de o baterie mare, deoarece maşina nu e una electrică, ci hibridă!
Youtuber-ul Tavarish a găsit un McLaren P1 inundat în Florida, care trecuse prin inundaţii severe, fiind scos afară de ape din garajul său. Dacă în mod normal maşina nouă costă peste 2 milioane de dolari, noul proprietar s-a pricopsit cu ea pentru „doar” 575 mii dolari. Un preţ uriaş, ar spune mulţi şi ar avea dreptate, mai ales luând în considerare munca titanică şi costurile care au urmat.
În procesul dezasamblării, s-a descoperit că bateria veche arsese, de fapt, în interiorul carcasei de fibră de carbon, doar că aceasta s-a dovedit atât de ignifugă, încât a menţinut focul în interior.
Marea provocare acum devenise dacă poate fi restabilită acea baterie cu mai puţin de 156 mii dolari, cât ceruse producătorul pe una nouă? Aşa că în ecuaţie s-a inclus şi un alt youtuber cu un atelier de reparaţii, care a devenit renumit după ce a reparat bateria unei Tesla cu o pătrime din preţul de 22.500 dolari, cerut de producător, iar o altă Tesla a reparat-o cu 700 dolari în loc de 16.000, cât cerea producătorul.
Ei bine, bateria acestui McLaren a fost scoasă şi s-a început prin a curăţa, iar în interior nu păreau a fi nimic special, decât blocuri Zephyr, cu conectoare şi controller-e pe care le-ai fi aşteptat de la o baterie de înaltă performanţă.
Au urmat eforturi de a scoate o celulă individuală de acolo. Celulele au inscripţia A123 Systems pe ele, iar asta i-a făcut pe cei doi să caute cât ar costa o asemenea celulă.
Au găsit-o cu 25 dolari, nouă, pe eBay... Câte asemenea elemente sunt într-o baterie mare de pe McLaren P1? Sunt 336 de asemenea elemente cilindrice în întreaga baterie. Cu 25 dolari bucata, preţ de eBay, nu de furnizor care livrează unui producător, şi tot iese 8.400 dolari!
Aşadar, chiar dacă toate celelalte componente ar dubla preţul, bateria tot ar ieşi la 16-17 mii dolari, şi nicidecum la 156 miii, cât cere McLaren pe ea. Aşa că celor doi le-a fost clar că preţul cerut de producător e o jecmănire neruşinată, şi acum trebuie să decidă cum să găsească toate codurile şi specificaţiile celorlalte piese, ca să poată reconstrui sistemul cu bani puţini.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
71,170
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!