China anunţă crearea celei mai mari şi mai puternice turbine eoliene din lume, cu o elice cu un diametru mai mare decât turnul Eiffel

21 Octombrie 2023, 23:26
Redacţia PiataAuto.md
Exact trei luni în urmă, în China era instalată noua cea mai mare şi mai puternică turbină eoliană din lume, de 16 MW putere, cu un diametru de 260 metri. Era o turbină produsă de compania chineză Mingyang Smart Energy, iar modelul avea numele de cos MySE 16-260. În iulie, acel model depăşea turbina cu 16 MW, dar 252 metri diametru, anunţată o lună mai devreme de o altă companie chineză, Goldwind, iar acea turbină dobora un alt record de la începutul acestui an, al turbinei daneze Vestas 236-15.0MW, de 236 m diametru şi 15.0 MW. Ei bine, acum asistăm la anunţarea unei noi turbine gigantice în dimensiuni şi fascinantă în parametri, care face cele 3 modele de turbine, care au marcat recorduri pe rând în acest an, să pară nişte turbine medii deja.
E interesant că în această săptămână, într-un articol în care anunţam despre aprobarea unui parc eolian maritim în Suedia, ca va alimenta două fabrici Volvo, spuneam că în proiectul acelui parc sunt incluse turbine eoliene de 20 MW, care nici măcar nu există în lume. Şi spuneam atunci că o fi ştiind ceva cei de la Eolus, care urmau să construiască parcul, că până la momentul începerii lucrărilor vor exista şi asemenea turbine. Iar la cât de repede au evoluat lucrurile doar în acest an, era firesc să ne aşteptăm că vor urma turbine mai puternice. Şi iată că doar peste câteva zile, vine şi vestea din China — aceeaşi companie Mingyang Smart Energy, dare deţine recordul cu turbina de 16 MW, anunţă că a dezvoltat o nouă turbină eoliană, cea mai mare şi mai puternică din lume.
Această nouă turbină are diametrul elicei de 310 metri, deci cu 50 metri mai mare decât recordul anterior. Totodată la 310 metri în diametru, e prima turbină eoliană, diametru elicei căreia depăşeşte înălţimea turnului Eiffel, care e de 300 metri! Şi aici nu vorbim de înălţimea elicei plus partea de jos a turnului pe care ea va sta, ci doar elicea!
Noua turbină eoliană are numele MySE 22MW, ceea ce-i sugerează parametrul cel mai important din fişa tehnică, puterea de 22 MW! Noua turbină va face astfel un salt imens în puterea turbinelor eoliene la nivel global, de la 16 MW tocmai la 22 MW, trecând de la paşii anterior de stabilire a recordului, cu câte 0,5-1,0 MW la tocmai 6 MW mai puternică decât precedenta!
Noua turbină e prevăzută în special pentru zone cu vânturi medii mai puternice, între 8,5 şi 10,5 m/s, şi este proiectată să reziste celor mai puternice taifunuri. Turbina e gestionată inteligent şi automatizat, de la unghiul de înclinare al palelor până la gestionarea randamentului său maxim.
La fel de fascinant e faptul că turbina poate fi instalată atât pe fundaţie solidă, cât şi pe una plutitoare. O turbină atât de mare, pe fundaţie plutitoare, e ceva nemaivăzut, din cauza braţului şi cuplului imens pe care l-ar genera şi care ar fi foarte greu de stabilizat, din cauza greutăţii totale mari şi a distanţei lungi în care e aplicată forţa. Totuşi, chinezii spun că au reuşit să proiecteze turbina pentru compatibilitate şi cu fundaţie flotantă, iar unul din secrete e că turbina are palele elicei făcute din fibră de carbon! E un material scump, dar e uşor şi se pare că tocmai el le-a permis chinezilor să creeze o turbină atât de puternică, luptând mai uşor cu forţele inerte. Iar dacă ne gândim şi la reciclare — răspunsul e da, fibra de carbon e reciclabilă, deci şi aceste turbine vor putea fi reciclate la sfârşitul vieţii lor.
Într-o zi cu vânt perfect, precum cea în care a fost stabilit recordul anterior de 383,1 MWh de către turbina de 16,0 MW, noua turbină de 22 MW va putea genera o cantitate imensă electricitate, de 528 MWh. Deci, e un salt uriaş în putere şi randament. Iar primele turbine ale noului model vor fi deja construite şi asamblate în 2024, cu o instalare pe larg către anul 2025.

1
82,836
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!