O nouă lege în Moldova vrea să instituie închisoare de până la 1 an pentru condusul în stare de ebrietate şi 15 ani pentru asemenea şoferi, care cauzează accidente grave

19 Octombrie 2023, 10:34
Redacţia PiataAuto.md
La sfârşitul acestei veri, în luna august, după un accident răsunător la Sângera, când o poliţistă în stare de ebrietate a luat viaţa unei mame care se plimba pe trotuar alături de copila şi sora sa, rudele femeii şi cei care o cunoşteau cereau introducerea în Moldova a unei legi similare cu Legea Anastasiei din România. În esenţă, asta ar însemna ca legea să fie modificată pentru ca şoferii în stare de ebrietate, de orice natură, sau cei care conduceau fără un permis valabil, şi care au comis un accident grav soldat cu vătămări corporale grave sau decese, să facă obligatoriu închisoare cu executare, fără posibilitatea de a primi ani cu suspendare şi fără reducerea pedepsei cu 33% din termen dacă-şi recunosc vina. Ei bine, acum un asemenea proiect de lege a fost depus în parlament şi urmează să treacă procedurile obişnuite şi votarea, cu eventuale amendamente, pentru a intra în vigoare.
Cea mai drastică schimbare prevede că şoferii care vor provoca un accident grav, soldat cu vătămarea corporală gravă sau decese, fiind în stare de ebrietate, vor executa până la 12 ani de închisoare dacă e vorba de o victimă şi până la 15 ani dacă e vorba de două sau mai multe victime.
Şoferii care vor provoca accidente similare, fără a avea dreptul valabil de a conduce, vor înfrunta închisoare de la 6 la 12 ani pentru cazul unei victime şi de la 8 la 12 ani în cazul a două sau mai multe victime. Deci aici se includ şi cei care au avut permisul suspendat sau anulat, dar şi cei care nu au avut niciodată un permis.
Foto: Maşina din cazul unui accident din Stăuceni, când şoferul avea permisul anulat pentru condus anterior în stare de ebrietate şi a lovit doi copii biciclişti, unul din care şi-a pierdut viaţa

Legea propusă în parlament merge şi mai departe şi modifică şi articolul ce vizează condusul în stare de ebrietate avansată, deci de la 0,30 mg/l în aerul expirat, chiar şi fără a produce un accident. Acum această infracţiune penală se pedepseşte cu muncă în folosul comunităţii şi anularea dreptului de a conducere. În noua redacţie, se adaugă opţiunea de a pedepsi cu muncă neremunerată sau închisoare de până la 1 an, în ambele cazuri cu dreptul de a conduce. Prin urmare, toţi şoferii care sunt prinşi de poliţie conducând cu alcoolemie calificată drept avansată, au toate şansele să facă închisoare în Moldova!
De asemenea, părăsirea locului accidentului de către un şofer în stare de ebrietate sau care nu deţinea dreptul de a conduce în momentul accidentului se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani.
Sunt incluse spre modificare şi articolele ce prevăd căi de suspendare sau oprire a urmăririi penale, ca ele să nu fie aplicabile pentru aceste infracţiuni, prin „căinţă activă”, reparare de prejudiciu şi alte asemenea porţi de scăpare, folosite anterior, în baza articolelor 57, 58 şi 59 din codul penal. Deci judecătorii nu vor putea admite pedepse mai blânde, acceptând solicitările avocaţilor în baza acestor articole. Aici sunt vizate şi excluderea excepţiilor de la articolul 79, inclusiv cele care vizau pedepse mai blânde pentru minori.
A fost lăsată însă în vigoare posibilitatea reduceri cu o treime a perioadei de închisoare datorită încheierii unui acord de recunoaştere a vinovăţiei. Sunt propuse excluderi de eliberare condiţionată înainte de termen, şi pentru eliberarea de la pedeapsă penală în cazul săvârşirii prima oară a infracţiunii şi a reparării prejudiciului, vizate în articolele 91 şi 91 prim, dar a fost lăsată posibilitatea condamnării cu suspendare, iar aici era unul din principalele aspecte din Legea Anastasiei, ca aceşti şoferi să primească neapărat închisoare cu executare, nu cu suspendare.
Deci, efectiv, se măreşte termenul de închisoare pe care-l riscă aceşti şoferi în stare de ebrietate, apare închisoare chiar şi în cazul condusului în stare ebrietate, fără a fi cauzat un accident, şi se omit o mulţime de căi de suspendare a urmării penale sau reducere a ei prin tot soiul de căinţe şi ferestre legislative folosite anterior, dar, totodată, rămâne în vigoare opţiunea ca aceşti şoferi să primească sentinţe cu suspendare sau să le reducă cu o treime dacă încheie tranzacţii de recunoaştere a vinei. Prin urmare, dacă legea intră în vigoare în asemenea formă, vom mai auzi oricum de cazuri răsunătoare, care sfârşesc până la urmă cu un termen minim de închisoare cu executare şi restul cu suspendare, eventual, sau alte asemenea verdicte ce ar putea fi considerate prea blânde.
0
1,370
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!