Oamenii de ştiinţă de la NASA au oferit detalii despre conţinutul din capsula revenită pe Pământ de pe asteroidul Bennu

13 Octombrie 2023, 13:38
Redacţia PiataAuto.md
Acum câteva săptămâni, anunţam că inginerii de la NASA, din programul OSIRIS-Rex, au reuşit să aterizeze cu succes prima lor capsulă din istorie, care a colectat şi revenit cu succes pe Pământ cu o mostră de pe un asteroid. E vorba de asteroidul Bennu, cu o vârstă de 4,5 miliarde de ani. Analiza acestor mostre urma să ofere o incursiune inedită în istoria formării universului şi a compoziţiei materialelor, în acest caz a materialelor care au rămas intacte în forma lor originală în tot acest răstimp, fără a fi contaminate de urmele activităţii umane şi de mediul actual al planetei noastre.
Foto: Capsula cu mosta de pe asteroidul Bennu, aterizată cu succes în septemrie

Ei bine, mai mult timp în urmă au început a apărea primele informaţii că oamenii de ştiinţă ar fi deschis capsula şi ar fi descoperit preponderent praf acolo, ceea ce suna ca o dezamăgire. Dar adevărul e că încă din primul articol spuneam că anume asta se aştepta să se conţină — praf, eventual pietre mici şi posibil urme de apă. Conta mult mai mult consistenţa acestui praf, care a fost analizată între timp, iar de curând cei de la NASA au oferit mai multe detalii.
Iar marea noutate, şi cea mai importantă descoperire în compoziţia acestei mostre este că ea conţine foarte mult carbon în compoziţia ei, dar şi urme de apă! Iar carbonul şi apa sunt elementele de bază ale formării vieţii pe Pământ şi în general, în univers!
Asta înseamnă încă o confirmare preţioasă că elementele de bază, favorabile apariţiei vieţii, sunt foarte răspândite în Univers, deci şansele pentru apariţia vieţii, în multiple locuri, sunt din nou confirmate ca fiind mult mai mari decât se putea crede. Totodată, dacă un asteroid poartă în el aceste elemente de bază pentru formarea vieţii, el le poate transpune pe planeta pe care ajunge să o lovească în final, după perioade lungi de orbitare prin univers.
Iar surpriza a fost că de la primele momente ale deschiderii capsulei, oamenii de ştiinţă au descoperit şi un material surpriză, de o consistenţă neclară, pe care l-au prelevat mult mai atent şi încet, ceea ce a încetinit procesul de deschidere completă. Analiza ulterioară a dovedit că e o vorba de un compus care conţine urme concentrate de apă şi carbon. Deci, efectiv, într-o formă sau alta, apa şi carbonul sunt prezente din abundenţă pe asteroidul Bennu, dar şi minerale cu capacităţi de retenţie a apei.
Foto: Instalaţia izolată, unde e păstrată capsula cu mostra de pe asteroid la NASA

Toate astea confirmă cele mai optimiste speranţe ale oamenilor de ştiinţă despre răspândirea vieţii în univers şi totodată deschid un spaţiu imens de studiere în această direcţie. Cei de la NASA spun că vor analiza în cele mai profunde detalii mostrele obţinute sub toate aspectele şi analizele spectrale, dar vor oferi o parte din mostrele acumulate şi oamenilor de ştiinţă din alte părţi ale lumii, pentru binele umanităţii şi de dragul progresului ştiinţei la nivel universal.
Foto: Instalaţia izolată, unde e păstrată capsula cu mostra de pe asteroid la NASA

De asemenea, ei spun că analiza directă şi profundă a mostrelor ar putea dura şi 10 ani, iar o parte va fi conservată şi pentru generaţiile viitoare de oameni de ştiinţă, care ar putea avea acces la metode de analiză şi mai avansate.
Foto: Momentul deschiderii capsulei la NASA
0
2,536
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!