Rivian pierde 33 mii dolari la fiecare maşină electrică pe care o produce, deşi maşinile sale sunt apreciate şi tot mai bine vândute

4 Octombrie 2023, 11:54
Redacţia PiataAuto.md
Rivian, unul din cei mai cunoscuţi producători auto noi din SUA, concentraţi doar pe maşini electrice, se bucură de vânzări tot mai bune pentru modelele sale, trei la număr, un SUV, un pick-up electric, construite pe aceeaşi platformă şi un van electric pentru livrările celor de la Amazon. Iar cea mai mare parte a proprietarilor le apreciază drept bune, ecourile de pe piaţă fiind preponderent pozitive, ceea ce stimulează şi mai mult vânzările, chiar dacă aceste maşini electrice pornesc de la aproape 75 mii dolari şi urcă la peste 100 mii uneori. Chiar şi cu un asemenea preţ, însă, Rivian continuă să înregistreze pierderi uriaşe, de 33 mii dolari pentru fiecare maşină fabricată!
Cei de la Wall Street Journal au analizat recent datele financiare şi de producţie ale celor de la Rivian pentru al doilea trimestru al anului 2023, iar cifrele de pierderi, raportate la producţie, arată o pierdere de 33 mii dolari per automobil electric fabricat. Cei de la WSJ spun că 33 mi dolari reprezintă preţul unui pick-up obişnuit Ford F-150, deci e o sumă uriaşă pe care o companie o poate pierde în producţia scoasă de fabricile sale.
Iar motivele principale ar fi trei la număr — complexitatea construcţiei şi a producerii, contracte neavantajoase încheiate anterior cu furnizorii, prin care Rivian le plăteşte acestora preţ mai mare decât media pieţei pentru componentele furnizate pentru modelele sale, dar şi faptul că fabrica Rivian din Illinois lucrează încă la o capacitate redusă, de doar 1/3 din cea maximă, fapt care nu i-a permis să atingă pragul de profitabilitate calculat iniţial.
Până la sfârşitul lunii septembrie, spre exemplu, Rivian reuşise să producă doar 65.000 de automobile la fabrica sa din Illinois din 2021 până în prezent, aproape 40.000 dintre care au fost produse în acest an, şi asta în timp ce fabrica e prevăzută pentru 150.000 de maşini anual, iar Rivian mai planifică o altă fabrică în statul Georgia.
Aparent, s-ar putea spune că Rivian e într-o situaţie foarte problematică, dar nu e chiar aşa. Producţia din anul 2023, spre exemplu, în primele 3 trimestre, e cu 177% mai mare decât anul trecut. Cândva Rivian estima că pragul de profitabilitate la Illinois va fi atins la 52.000 maşini pe an, şi întrucât acum deja sunt aproape 40.000 maşini fabricate în 2023, acest prag ar putea fi atins în acest an. Între timp inflaţia a dus acest prag mai sus, dar oricum Rivian pare să se îndrepte pe un ritm de creştere care-l va aduce în cele din urmă în acel punct de profitabilitate.
Pe lângă asta, în iulie Rivian a obţinut undă verde pentru noua fabrică din Georgia, care va mai necesita investiţii de 5 miliarde de dolari, iar acolo capacitatea de producţie va fi de încă 400.000 maşini electrice anual. Şi Rivian intenţionează să înceapă construcţia acelei fabrici, chiar dacă aparent acum încă n-a acoperit nici capacitatea din Illinois.
Secretul acestor cifre aparent îngrijorătoare e într-o politică a unor investiţii enorme pe parcursul a multor ani, care ţin compania aparent în pierderi mari, însă îi permit să crească până la scara în care să poate profita de dimensiunea sa şi de avantajul competitiv de pe piaţă. E suficient să ne amintim că şi Tesla a fost mulţi ani în pierdere, iar Amazon e un exemplu elocvent a peste un deceniu de pierderi la început, ca ulterior fondatorul său să devină unul din cei mai bogaţi oameni din lume. Asemenea companii, care vin să se impună drept lideri într-o industrie, nu au cum să genereze profit din primii ani, iar dacă ar genera, ar fi deja un semn că nu investesc suficient de mult în creştere. Prin urmare, la creşterile înregistrate în prezent de Rivian, cifrele sunt mai degrabă pozitive şi optimiste, decât ar indica vreo problemă.
1
31,497
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!