(VIDEO) În Chişinău a fost aplicat primul marcaj din plastic cu mici bile reflectorizante în el, la o trecere de pietoni

2 Octombrie 2023, 10:43
Redacţia PiataAuto.md
Chişinăul are o problemă constantă cu durata de viaţă a marcajelor rutiere, care e de obicei de câteva luni. Despre marcajele din plastic, care să aibă o durabilitate mai mare, se vorbeşte de mult timp şi, deşi s-au mai făcut câteva încercări demonstrative, ele nu au fost aplicate pe larg. Mai nou, însă, odată cu atenţia sporită dată trecerilor de pietoni şi cu înălţarea multora din ele, a apărut ideea că însăşi marcajul zebrei ar putea fi reflectorizant, astfel încât să fie vizibil de departe şi să genereze o prudenţă sporită. Acum în Chişinău a fost aplicat primul marcaj la o trecere de pietoni ce combină tehnologia din plastic, cu cea a bilelor mici reflectorizante, care se conţin în material şi care-i dau la final calitatea de a fi reflectorizant.
Am primit la redacţie un material video şi câteva imagini chiar de la unul din oamenii care muncea la aplicarea acestui marcaj, aplicat la trecerea de pietoni de pe strada Bogdan Voievod din Chişinău. Acesta ne spune că procesul necesită mai multă muncă manuală, întrucât plasticul are o componenţă mai vâscoasă, care nu poate fi trecută printr-un spray simplu. Pe lângă asta, şi stratul e ceva mai gros.
În schimb fâşiile trecerii reflectă acum lumina farurilor maşinilor şi astfel creează un contrast luminos foarte vizibil pentru cel de la volan, care permite şi observarea mai rapidă a pietonului pe trecere.
Am întrebat care ar fi durata de viaţă şi ni s-a spus că cea normală ar fi de 5 ani, cu un minim de 2 ani garantat. Dar, ni s-a spus că la marcajele aplicate anterior doar cu plastic, fără elemente reflectorizante, de obicei asfaltul nu ţinea 5 ani fără reparaţii, aşa că marcaje noi au fost aplicate nu din cauza uzurii marcajului, ci a asfaltului. Aşadar, acest marcaj de pe Bogdan Voievod ar trebuie să reziste mult mai mult timp şi să sporească siguranţa pietonilor prin calitatea sa de a fi reflectorizant. Şoferii care au mers în ultimele două zile noaptea pe această stradă ne pot spune impresiile în comentarii, dacă l-au observat într-un mod diferit.
Vezi în video-ul de mai jos cum are loc aplicarea acestui marcaj.
0
3,797
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!