Camioanele electrice urbane Volvo au baterii noi, care le permit până la 450 km autonomie şi încărcare mai rapidă

14 Noiembrie 2023, 18:11
Redacţia PiataAuto.md
Volvo e probabil producătorul cu cea mai mare gamă de camioane electrice, ea cuprinzând atât modelele urbane, de distanţe mai scurte, cât şi modelele cap tractor cu semiremorcă şi masă totală la peste 40 de tone. Acum producătorul suedez a instalat bateri noi pentru modelele FL şi FE Electric, care au sporit cu peste 50% autonomia, până la 450 km, ceea ce face posibilă, practic, o întreagă zi de operare sau chiar mai mult fără nevoie de reîncărcare.
Chiar şi cu activarea funcţiilor PTO de preluare a puterii pentru echipamente externe, autonomia rămasă tot ar fi suficientă pentru o operare normală fără a fi periclitată de sesiuni de încărcare. Volvo nu menţionează furnizorul noilor baterii, însă odată cu capacitatea lor mai mare, sugerează că, cei care au nevoie de autonomie mai mică, pot alege un număr mai mic de module, câştigând 500 kg de sarcină utilă la fiecare modul la care renunţă, atât cântărind modulul.
Volvo FL Electric poate avea între 3 şi 6 module, cu o capacitate cuprinsă între 280 şi 565 kWh, deci un modul are acum cam 94 kWh capacitate, la 500 kg greutate. Asta înseamnă deja o densitate energetică de aproximativ 188-190 Wh/kg, ceea ce e mai aproape de parametrii maşinilor electrice.
Celălalt model, FE Electric, poate avea fie 3, fie 4 baterii identice, însă acesta are două electromotoare, astfel încât autonomia e mai mică, de 275 km, cu 4 baterii. Dacă e inclusă şi funcţia PTO, autonomia scade la 200 km.
Apropo, noile baterii electrice ale camioanelor Volvo permit o putere de încărcare la prize cu curent alternativ de până la 43 kW, astfel încât companiile le pot încărca pe noapte mai uşor, fără a investi în staţii scumpe de fast charge.
1
1,877
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!