Cel mai mare parc fotovoltaic unitar din lume, cu 4 milioane de panouri, a fost inaugurat şi conectat la reţea în deşertul din Orientul Mijlociu

18 Noiembrie 2023, 17:57
Redacţia PiataAuto.md
În lume există un nou parc fotovoltaic uriaş, care s-a învrednicit de titlul de cel mai mare parc fotovoltaic unitar din lume, toate panourile lui fiind poziţionate pe un singur teren. Noul parc are numele de Al Dhafra şi localizat în deşertul din Emiratele Arabe Unite, la circa 35 km de Abu Dhabi.
Noul parc cuprinde un număr uriaş de 4 milioane de panouri fotovoltaice, toate fiind cu două feţe, adică sunt capabile să capteze şi lumina reflectată de solul nisipos spre partea din verso a panoului.
Al Dhafra are panourile sale amplasate pe o suprafaţă de 20 km pătraţi, iar numărul de panouri e atât de mare, încât la un moment dat se instalau câte 10 MW capacitate pe zi. Parcul dispune de 8.000 invertoare, iar utilajele mari de integrare în sistemul electric al ţării au fost furnizate de Hitachi.
Noul parc fotovoltaic are, aşadar, o putere instalată de 2 GW. Acesta ar trebui să furnizeze anual electricitate suficientă pentru consumul a 160.000 de locuinţe din Emiratele Arabe Unite. În această ţară, însă, consumul mediu per gospodărie e de circa 30.000 kWh, peste jumătate din energie fiind consumată pentru aerul condiţionat. Apartamentele au un consum mai mic, de puţin peste 10.000 kWh, în timp ce casele mai ajung până la 70.000 kWh anual.
Media realistă de producţie a noului parc solar, însă, ar fi între 3,5 TWh şi 5,0 TWh de electricitate anual, datorită condiţiilor prielnice de deşert şi a feţelor duble ale panourilor, am considerat noi. Am solicitat o cifră exactă de la dezvoltatorii parcului şi aceştia ne-au confirmat că estimează o producţie anuală de 4,7 TWh de electricitate produsă anual, ceea ce înseamnă că atunci când au menţionat 160.000 case, au luat în calcul o medie de 29.375 kWh consumaţi anual de fiecare gospodărie din ţara lor!
Datorită dimensiunii uriaşe ale pacului, acesta va putea livra electricitate la un preţ de doar 1,32 cenţi per kWh!
În lume există un parc solar mai mare, de 2,4 GW, în India, dar acel parc e dispersat în câteva zone componente, unite împreună. Al Dhafra, însă, are toate panourile şi utilajele poziţionate în acelaşi loc şi e oricum unul din cele mai mare din lume chiar şi atunci când le luăm în calcul şi pe cele segmentate.
0
17,699
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!