Chinezii au stabilit un nou record, având nevoie de doar 24 de ore pentru instalarea celei mai puternice turbine eoliene din lume

24 Noiembrie 2023, 22:54
Redacţia PiataAuto.md
Chinezii şi-au doborât propriul record la viteza de instalare a unei turbine eoliene şi au reuşit să instaleze o turbină eoliană maritimă Goldwind în doar 24 de ore! Mai mult ca atât, noua turbină instalată este şi cea mai puternică din lume, aflată în producţie în acest moment, de model GWH252-16MW, cu o putere de 16 MW.
Chinezii au anunţat acum o lună şi o turbină mai puternică de atât, de 22 MW, care va face un salt uriaş în recordul de putere, dar noua turbină încă nu a intrat în producţie. Prin urmare, deocamdată turbina de 16 MW e cea mai puternică din lume.
La începutul lunii septembrie, chinezii marcau precedentul record la viteza de instalare a unei turbine, având nevoie de doar 36 de ore. Şi atunci era vorba de o turbină Goldwind, cu acelaşi diametru de 252 metri al elicei, dar cu un generator mai puţin puternic, de 14,3 MW.
Acum, însă cei de la Goldwind şi-au depăşit propriul record şi au reuşit instalarea completă în numai 24 ore, făcând uz de un program care simulează iniţial toate variaţiile care pot apărea şi dă instrucţiuni clare de consecutivitate a proceselor ce urmează să aibă loc în teren, cu toate ajustările tehnice necesare, astfel încât cei care instalează să nu mai aibă vreo surpriză că un element de fixare nu rezistă, sau că macaraua nu a fixat o pală din punctele corecte, sau că atunci când a ajuns sus pala nu era în poziţia corectă.
Compania chineză spune că a perfecţionat acest proces din septembrie până acum, astfel că va putea gestiona mult mai uşor proiecte mari de instalare a unor parcuri eoliene cu zeci sau sute de turbine eoliene, într-un timp record. Iar atunci când vine vorba de parcuri mari, de 1,0 GW putere totală sau mai mult, viteza de instalare a turbinei, disponibilitatea navelor specializate şi fluidizarea procesului e absolut crucială, fapt demonstrat şi de cazul danezilor de la Orsted, care au fost contractaţi să instaleze două parcuri imense lângă coasta estică a SUA şi au renunţat ulterior la acel contract din cauza dificultăţilor logistice de instalare la o scară atât de mare.
Turbina instalată acum cu viteză nemaivăzută poate produce până la 384 MWh de electricitate în 24 ore în condiţii de vânt ideal pentru ea, fapt demonstrat de acelaşi model de turbină printr-un record stabilit în septembrie.
1
27,005
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!