Elveţia elimină scutirile de taxe pentru maşinile electrice şi le va impozita ca şi pe cele cu motoare convenţionale

10 Noiembrie 2023, 08:55
Redacţia PiataAuto.md
Elveţia a fost una din primele ţări din lume care a introdus scutiri de taxe pentru maşini electrice, asta întâmplându-se încă în 1997, când în lume existau doar nişte încercări modeste, sub formă de prototipuri. Acum, însă, după 26 ani de facilităţi, Elveţia a anunţat că va elimina toate scutirile pentru acestea de la 1 ianuarie 2024 şi le va taxa ca şi pe cele cu motoare convenţionale.
Explicaţia consiliului federal elveţian, care a aprobat modificarea de taxare, e în faptul că maşinile electrice au devenit deja larg răspândite şi nu mai trebuie taxate privilegiat. Prin urmare, acestea nu vor mai fi exceptate de la taxa de import, de exemplu, care constituie 4% din valoarea maşinii. Asta înseamnă că o maşină electrică ce costa circa 75 mii până acum va costa cu circa 3 mii mai mult, dacă vânzătorul va decide să includă taxele adiţionale în creşterea de preţ final, iar una de 50.000 — cu circa 2 mii mai mult.
Vânzările de maşini electrice au crescut mult în Elveţia în ultimi ani, ajungând la 45 mii de unităţi în anul 2022, iar în acest an estimările arată că electricele vor avea o cotă de 23-25% din totalul vânzărilor. Prin urmare, Elveţia nu a mai dorit să excepteze de taxe o pătrime din maşinile importate.
Odată cu anularea scutirilor, autorităţile estimează că vor încasa între 2,2 şi 3,0 miliarde de franci anual la buget.
Importatorii de maşini din Elveţia s-au împotrivit. Peter Gruenenfelder, şeful asociaţiei de importatori auto Auto-Suisse, a declarat pentru un ziar că ziua de ieri a fost una neagră pentru maşini electrice în Elveţia şi că noua măsură e în contradicţie cu politicile de reducere a CO2 ale guvernului.
1
18,567
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!